Predsjednik RS šokiran nalazima komisije za Srebrenicu

PREDSJEDNIK Republike Srpske (RS) Dragan Čavić je, po povratku iz višednevne posjete Velikoj Britaniji izjavio da je suglasan sa stavom Foreign Officea da više nema manipulativnog prostora za nesuradnju sa Haškim tribunalom i lišavanja slobode osoba koje su optužene za ratne zločine.

Čavić je u razgovoru za današnje Nezavisne novine priznao da RS do sada nije imala suradnju sa Haškim tribunalom kao što to su to činili u okruženju.

"Tražim od svih nadležnih institucija RS, Vlade i MUP-a da taj posao ozbiljno shvate" izjavio je predsjednik RS i kazao kako su za njega bile šokantne informacije koje je dobio od Komisije za Srebrenicu koja istražuje događaje između 10. i 19. srpnja 1995. godine kada je Vojska RS, nakon okupiranja ovoga grada, usmrtila nekoliko tisuća Bošnjaka.

Čavić je kazao da, kao čovjek osuđuje taj čin. "Snaga moje osude nije snaga osude suda, nego snaga osude čovjeka koji pripada narodu koji nikada u svojoj istoriji nije činio zločine i koji je više puta bio predmet zločina", kazao je Čavić.

I u ovom ratu je bio predmet zločina i ne treba o tome šutiti. Ali ne smijemo ni šutiti nad onim što su učinili Srbi nad drugima, ustvrdio je Čavić, istaknuvši da Srbi u RS moraju imati snage, te da će je on imati, da se suoče sa činjenicom da je u Srebrenici počinjen zločin i taj zločin mora biti osuđen.

Ne može se identificirati RS i cijeli narod sa onim što se dogodilo u Srebrenici, kao što se ne može identificirati Federacija i bošnjački narod sa onim što se dogodilo u Kravicama, u kojima su stradali Srbi, rekoa je predsjednik RS Dragan Čavić, i najavio da će, nakon što Komisija za Srebrenicu završi svoj rad, učiniti ozbiljan iskorak u ime vlastitog naroda po ovom pitanju, koji će, nadam se, moj narod razumjeti, a i ostali.

(Hina) xsp ynz

Pročitajte više