Predsjednik Sabora Šeks na proslavi Dana grada Ogulina

SVEČANOM sjednicom ogulinskoga Gradskog vijeća i otkrivanjem skulpture Golubice mira kipara Šime Vidulina te misnim slavljem u crkvi sv. Križa danas je proslavljen Dan grada Ogulina i blagdan Uzvišenja Svetog Križa, kojem su, među inima, nazočili predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks i gospićkosenjski biskup Mile Bogović.

Osvrnuvši se na propovijed Mile Bogovića s misnog slavlja, koji je rekao da je čovjek slobodan u slobodnoj domovini tek kad se oslobodi od svih zala, mržnje, sebičnosti i gramzivosti, Šeks je rekao da nam treba odgovorna sloboda u kojoj ćemo biti spremni na žrtve i živjeti po temeljnim kršćanskim vrijednostima, ne upadajući u zamke hedonističkih slabosti, koje čak i žrtve u Domovinskom ratu čine bezvrijednim.

"Hrvatska mora prepoznati vrijednosti koje svakako nisu neplodne polemike o prošlosti. Ogulin je najbolji primjer", rekao je predsjednik Sabora Vladimir Šeks, "kako na plemenit način izbjeći zamke necivilizacijskih (ne)vrijednosti, koje zapljuskuju neke druge dijelove Hrvatske. Nije pretenciozno reći da je grad Ogulin primjer i obrazac kako jedinice lokalne samouprave sa svojim raspoloživim sredstvima mogu sagraditi lijep grad i razviti život kakvu teži hrvatski čovjek u ostalim krajevima", rekao je Šeks.

Za svečanom govornicom slično su govorili i karlovački župan Nedjeljko Strikić i gostujući gradonačelnici i načelnici: Vitomir Prtenjača, načelnik polačke općine, te gradonačelnici Sinja Mato Jukić, Vrbovskog Anton Mance i Slunja Ivan Bogović.

Od njihovih čestitarskih govora pozdravljen je prijedlog vrbovskog gradonačelnika Antona Mance da skijališta na Bjelolasici treba ujediniti s Bijelom Kosom i skijalištima na Mrkoplju, "pa da razvijemo skijališta, kakva primjerice, ima Austrija".

Predstavljajući svoj grad, ogulinski je gradonačelnik Nikola Magdić rekao da je prosjek plaća u Ogulinu znatno viši od hrvatskog prosjeka, a stopa nezaposlenosti najniža u Hrvatskoj. Izrazio je nadu, kao i sinjski gradonačelnik Mato Jukić, da će Zakon o brdsko-planinskom području ostati na snazi i nakon 1. srpnja 2005., jer je znatno pridonio infrastrukturnom razvoju tog područja kao preduvjet svakom drugom razvoju. Nakon odlaska Bechtela poslovna zona njihova bivšeg kampa na 25 hektara nastavlja gospodarski život s novim tvrtkama, a planira se i njezino širenje.

Odlukom Gradskog vijeća od 7. rujna 2004. teologu Tomislavu Šporčiću, koji je dvanaest godna bio župnik Župe sv. Križa, a danas je glavni vikar i župnik u Otočcu, uručeno je javno priznanje za stvaralački rad u 2004. i to za obnovu duhovnog i vjerskog života u Ogulinskom dekanatu.

Pročitajte više