Predsjednik Sabora Vladimir Šeks sazvao 5. sjednicu hrvatskog Sabora

PREDSJEDNIK Hrvatskog sabora Vladimir Šeks sazvao je 5. sjednicu Hrvatskog sabora koja će početi 23. ožujka, a završiti 2. travnja.

Na predloženom dnevnom redu za sada su 22 točke među kojima je u hitnoj saborskoj proceduri konačni zakonski tekst o izmjenama i dopunama Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji koji je na zadnjoj sjednici u Osijeku utvrdila hrvatska Vlada, a kojim će se uz ostalo zaustaviti proces prevođenja, odnosno revizije statusa invalida, uvedene za mandata prošle Vlade.

Na 5. sjednici zastupnici će u hitnom postupku raspravljati i o zakonskom tekstu o posebnim uvjetima za stavljanje brašna na tržište, koji je predložila Vlada. Uz Vladin, na dnevnom redu je u prvom čitanju i HSS-ov prijedlog o uređenju tržišta brašna.

U hitnom postupku Sabor će razmotriti i prijedlog zakona o izmjeni Zakona o hrani, po kojima bi sjedište Agencije za hranu bilo u Osijeku, a ne kako je bilo predviđeno u Zagrebu.

Na dnevnom redu je u prvom čitanju i Vladin prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o suzbijanju uporaba opojnih droga po kojemu bi Povjerenstvo pred kojim bi se uništavale zapljenjene droge imenovala Vlada, a ne sudovi koji su se pokazali neučinkoviti u tom poslu.

Zastupnici će raspravljati i trošenju proračunskog novca u prošloj godini, odnosno o Izvješću o radu Državnog ureda za reviziju u 2003. i o obavljenim revizijama za 2002. među njima i o posebnom dijelu koji nosi oznaku službene tajne. Također će razmotriti i izvješće Državnog ureda za reviziju o radu na provedbi revizije pretvorbe i privatizacije.

Sabor će se izjasniti i o zakonskim prijedlozima dvojice zastupnika HSP-a - o izmjeni Zakona o obrani, te o prijedlogu Deklaracije o slobodnom izražavanju mišljenja, stavova i uvjerenja u Hrvatskom saboru (Klub zastupnika HSP-a).

Klub zastupnika HSS-a u saborsku je proceduru uputio i Prijedlog zakona o zaštiti i spašavanju te zakonski tekst o izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom osiguranju kojim predlažu uvođenje nacionalne mirovine koju bi dobivale osobe starije od 65 godina s nikakvim ili minimalnim primanjima.

Na predloženom dnevnom redu su i tri zakonska teksta koja je predložio Klub zastupnika SDP-a - Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o porezu na dodanu vrijednost, zakonski tekst o izmjenama Zakona o suzbijanju uporaba opojnih droga i Prijedlog zakona o izmjeni poreza na dohodak.

Na potonji zakon izmjene i dopune predložio je i Klub zastupnika HNS-PGS-Libra, a od istog kluba je na dnevnom redu i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Na dnevnom redu 5. sjednice je i više zakonskih tekstova kojima bi Sabor trebao potvrditi međunarodne ugovore između hrvatske Vlade i međunarodnih institucija.

Pročitajte više