Predsjedništvo BiH o Terzićevoj ostavci raspravljat će u utorak

PREDSJEDNIŠTVO Bosne i Hercegovine raspravljat će u utorak o ostavci koju je ponudio predsjedatelj Vijeća ministara BiH Adnan Terzić, najavio je u ponedjeljak Drago Vuković, savjetnik predsjedatelja Predsjedništva BiH Borislava Paravca.

U izjavi za agenciju Onasa Vuković je odgodu rasprave, koja je ranije najavljena za ponedjeljak, obrazložio potrebom kozultacija članova državnog vrha s predsjednicima političkih stranaka, članica vladajuće koalicije.

Aktualni premijer ostavku je ponudio krajem prošlog tjedna nakon što je Zastupnički dom Parlamenta BiH odlučio izmijeniti prijedlog zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV) i umjesto jedne nametnuti dvije porezne stope.

Terzić je ustvrdio kako bi takav zakon bio neprovediv i samo bi potaknuo porezne prijevare.

Sudeći po izjavama što su ih proteklog vikenda dali istaknuti predstavnici vodećih stranaka u BiH, mala je vjerojatnost kako ce doista doći do smjene vlade te zemlje.

Član Predsjedništva BiH i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić kazao je kako Terzićevu ostavku ne treba prihvatiti.

On je u intervjuu "Dnevnom avazu", objavljenom u nedjelju, kazao kako vjeruje da su srpski i hrvatski član Predsjedništva BiH potpuno suglasni s takvom procjenom.

I Visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown je dao punu potporu Terziću.

U intervjuu kojega su u ponedjeljak objavile banjalučke "Nezavisne novine", on je kazao kako Terzić ima pravo biti frustriran činjenicom da ga u Parlamentu ne podržava vladajuća većina.

Sam Terzić je nakon povratka s kraćeg puta u subotu, međutim, rekao kako ostavku ne kani povući ne dobije li uvjeravanja kako će članice vladajuće koalicije poduprijeti ono što on smatra reformskom politikom.

Terzićevi napori u ovom su trenutku usmjereni na dobivanje jamstava kako će sporni zakon o PDV-u u Domu naroda državnog parlamenta dobiti potporu u obliku u kojemu ga je predložilo Vijeće ministara.

Nakon toga bilo bi moguće izmijeniti i odredbu o dvije stope PDV-a što ih je predložio Zastupnički dom.

Oporba je otvoreno najavila kako neće podržati Terzićeve zahtjeve.

Lider Socijaldemokratske partije BiH (SDP) Zlatko Lagumdžija izjavio je kako je prijedlog Vijeća ministara o jedinstvenoj stopi PDV-a neprihvatljiv jer znači udar na najsiromašnije slojeve stanovništva.

Lagumdžija je za sarajevsko "Oslobođenje" kazao kako će jedinstvena stopa PDV-a od 17 posto poskupjeti godišnje troškove života prosječne obitelji za najmanje 250 eura, jer ona podrazumijeva plaćanje pristojbi i na najosnovnije namirnice poput kruha i mlijeka te lijekova.

Pročitajte više