PREDSJEDNIŠTVO BiH OSUDILO IZJAVE ĐINĐIĆA I TOMCA

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine u četvrtak je osudilo izjave dužnosnika susjednih država kojima se dovode u pitanje intergritet i suverenitet BiH, ocijenivši posebice neprihvatljivim istupe predsjednika srbijanske vlade Zorana Đinđića i potpredsjednika Hrvatskog sabora Zdravka Tomca.

Glasnogovornica Predsjedništva BiH Ivana Šaravanja izjavila je kako su članovi bosanskohercegovačkog državnog vrha na sjednici održanoj u Sarajevu ocijenili ´krajnje štetnim´ po dobrosusjedske odnose stajališta koja su nedavno iznijeli Đinđić i Tomac.

´Takvim se izjavama´, kazala je Šaravanja, ´dovodi u pitanje teritorijalni suverenitet i integritet BiH i njen unutarnji ustroj´.

Srbijanski premijer nedavno je kazao kako će u slučaju proglašenja neovisnosti Kosova biti nužno otvoriti raspravu i o Daytonskom sporazumu dok je potpredsjednik Hrvatskog sabora govorio o potrebi uspostave trećeg entiteta u BiH odnosno kantoniziranja te zemlje.

Predsjedništvo BiH odlučilo je prihvatiti inicijatvivu makedonskog predsjednika Borisa Trajkovskog da se tijekom veljače u Skoplju održi okrugli stol o zajedničkoj strategiji za skorašnji summit zemalja ´zapadnog Balkana´ i Europske unije.

Na tom okruglom stolu, kako je kazala Šaravanja, uz BiH i Makedoniju sudjelovali bi i Hrvatska te SR Jugoslavija i Albanija.

Pročitajte više