Predsjedništvo BiH podupire zahtjev šestorice optuženih Hrvata

PREDSJEDNIŠTVO Bosne i Hercegovine odlučilo je u srijedu preporučiti Vladi Federacije BiH da pruži jamstva potrebna za privremeno puštanje na slobodu šest bivših političkih i vojnih dužnosnika Herceg-Bosne koji su se početkom tjedna dragovoljno predali Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Sulejman Tihić kazao je novinarima u Sarajevu kako je državni vrh u utorak dobio zahtjev odvjetnika šestorice Hrvata za pružanje jamstava za privremeno oslobađanje njihovih klijenata.

Takav zahtjev razmatran je na sjednici Predsjedništva održanoj u srijedu a članovi tog tijela, sukladno svojim ustavnim ovlastima, mogli su samo uputiti preporuku federalnim vlastima da daju potrebna jamstva.

"Suglasni smo kako treba dati odgovarajuća jamstva, naravno ukoliko su ispunjeni zakonski uvjeti", kazao je Tihić.

On je istaknuo kako Predsjedništvo očekuje da Vlada Federacije hitno razmotri ovo pitanje.

Zamjenik federalnog premijera Gavrilo Grahovac početkom tjedna je izjavio kako je vlada pripravna razmotriti zahtjev za pružanje jamstava šestorici optuženih Hrvata a konačna odluka ovisit će o procjeni federalnog Ministarstva unutarnjih poslova kao i MUP-ova onih županija u kojima optuženi imaju prebivalište.

Pročitajte više