PREDSJEDNIŠTVO BiH PRIHVATILO PLATFORMU ZA MEĐUDRŽAVNO VIJEĆE

Predsjedništvo BiH prihvatilo je u četvrtak platformu za razgovore koji će se voditi na skorašnjem sastanku Međudržavnog vijeća za suradnju s RH čije je održavanje najavljeno za 5. prosinca u Sarajevu.

Član predsjedništva BiH Sulejman Tihić rekao je novinarima u Sarajevu kako je u sklopu priprema za sastanak Međudržavnog vijeća bosansko-hercegovački državni vrh prihvatio prijedlog Sporazuma o uzajamnom ukidanju viza s Republikom Hrvatskom. "U sljedećim danima usuglasit će se svi tehnički detalji i očekujemo kako će Sporazum biti spreman za potpisivanje 5. prosinca", kazao je Tihić.

U tekstu sporazuma kakav su prije usuglasili predstavnici Hrvatske vlade i Vijeća ministara BiH predviđeno je kako bi građani dviju zemalja međudržavnu granicu ubuduće mogli prelaziti i bez putovnica, uz osobne iskaznice. Prema ranijim najavama takav režim prijelaza granice na snagu bi mogao stupiti već od 1. siječnja 2004. godine.

Na sjednici Međudržavnog vijeća očekuje se i potpisivanje Sporazuma o međusobnom izvršenju sudskih odluka te nekoliko aneksa sporazuma kojim se uređuje režim na pojedinim graničnim prijelazima između dviju zemalja.

Sulejman Tihić je izjavio kako bosansko-hercegovačka strana sljedećeg tjedna u Sarajevu ne namjerava pokretati krupna pitanja poput statusa Sporazuma u luci Ploče i prolazu kroz Neum. Rasprava o takvim pitanjima, kako je kazao Tihić, ne bi imala puno smisla s obzirom na tek završene izbore u RH.

O statusu luke Ploče ipak će se razgovarati samo u kontekstu rasprave u provedbi zaključaka s ranijih sjednica Međudržavnog vijeća za suradnju.

Predsjedništvo BiH u četvrtak je također usvojilo vojnu doktrinu oružanih snaga u BiH. Time je BiH prvi put dobila jedan takav dokument na državnoj razini, a njegovo usvajanje jedan je od temeljnih uvjeta da bi BiH postala članicom programa "Partnerstvo za mir".

Predsjedništvo BiH također je odlučilo uputiti šest vojnih promatrača u mirovnu misiju Ujedinjenih naroda u Demokratskoj Republici Kongo.

(Hina) rm sb

Pročitajte više