Predsjedništvo BiH već potrošilo cijeli godišnji proračun

NESLUŽBENE informacije da je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine za pola godine potrošilo svoj proračun za ovu godinu, u petak navečer je u informativnoj tv emisiji potvrdio srpski član Predsjedništva Borislav Paravac koji je, kako u subotu iscrpno izviješćuju Nezavisne novine bio i najrastrošniji u odnosu na svoje kolege Hrvata Dragana Čovića i Bošnjaka Sulejmana Tihića.

Predsjedništvo BiH je, naime, za pola godine potrošilo 1,035 milijun konvertibilnih maraka (više od pola milijuna eura).

Najveću svotu - oko 457 tisuća KM potrošio je ured Paravca; Čovićeva ekipa u istom razdoblju potrošila je oko 321 tisuću KM, dok je najštedljiviji bio Tihićev ured koji je za šest mjeseci potrošio 257 tisuća KM.

"Nezavisne novine" pojašnjavaju da Paravac osim ureda u Predsjedništvu BiH ima i "filijale" u Lukavici i Banjaluci, a šef kabineta srpskog člana Predsjednišva Simo Bozalo odbacuje tvrdnje o rastrošnosti: po njemu, u Predsjedništvu ne postoji financijski plan trošenja novaca "pa sljedstveno tome ne može biti probijeno nešto što ne postoji".

S druge strane, bošnjački član Predsjedništva Tihić podsjeća da je svojevremeno zaključeno kako uredi svih članova predsjedništva moraju trošiti podjednaku svotu novaca, te da njemu "ne pada na pamet podmirivati troškove Borislava Paravca".

Tihić također kaže da prema Poslovniku svaki član Predsjedništva može uposliti još najviše 11 djelatnika, dok je Paravac u jednom razdoblju imao čak 30 zaposlenika.

Nisu mali niti troškovi stambenog smještaja članova Predsjedništva BiH.

Smještaj Paravca u iznajmljenoj kući u Lukavici poreske obveznike svakoga mjeseca stoji 2500 konvertibilnih maraka (bez plaća čistačicama, sobaricima i osoblju za održavanje).

Čović je nesto skromniji - njemu se plaća luksuzni stan koji je dobio na korištenje od Vlade Federacije BiH, dok Sulejman Tihić živi u stanu koji je kupio na zajam, a rate otplaćuje iz svojih primanja.

Tihić je i najradikalniji u predlaganju izlaza iz sadašnjeg stanja: on je u Nezavisnim novinama izjavio da Borislav Paravac i njegov tim više ne smiju dobijati plaće jer su svotu predviđenu za ovu godinu već potrošili.

Ured Paravca izlaz iz sadašnjeg stanja vidi u "osiguranju dodatnih sredstava za funkcioniranje ureda srpskog člana Predsjedništva do konca godine, te u najvećem racionaliziranju novčanih sredstava u svim stavkama, a posebno tamo gdje su bila prekoračenja u potrošnji".

Pročitajte više