Predstavljanje argentinskog časopisa "Studia Croatica" posvećena Maruliću

NA TRIBINI ´Sureti u DHK´ sutra će biti predstavljen argentinski časopis ´Studia Croatica´ (43/2002.) na španjolskom jeziku, koji je u cijelosti posvećen Marku Maruliću, ocu hrvatske književnosti.

Urednik i priređivač tematskog broja časopisa, istaknuti španjolski klasični filolog, slavist i kroatist Francisco Javier Juez Galvez, napravio je reprezentativan izbor iz Marulićeva djela za hispanoameričko jezično područje, izjavio je u tom povodu akademik Mirko Tomasović, poznati hrvatski marulolog, koji će sudjelovati u predstavljanju.

´Osobito cijenim što je Galvez prvi put preveo neke Marulićeve tekstove na neki strani jezik´, izjavio je Tomasović, dodavši da je riječ o dvjema Marulićevim poslanicama, pisanim na hrvatskom jeziku.

Galvez je napravio izbor iz dvojezičnoga Marulićeva opusa -latinskoga i hrvatskog - objavivši na španjolskom jeziku cjelovite tekstove ili ulomke. Izbor iz Marulićeva opusa opremio je i s nekoliko maruloloških studija koje pridonose praćenju književnoga, povijesnoga i estetskog konteksta uvrštenih tekstova.

´Napravio je sve o svojem trošku´, izjavio je Tomasović, dodavši kako je Galvezu bila nakana, kao velikom ljubitelju hrvatske književnosti, promicati oca hrvatske književnosti.

Marulićeva djela na španjolski prevodio je još 1655. Bartolome Fernandez de Revenga, koji ga opisuje kao ´sveta i vrlo učena muža´.

Najnoviji španjolski Marulić pojavljuje se zahvaljujući prekooceanskoj suradnji urednika i nakladnika časopisa Joze Vrljička i urednika tematskoga broja Francisca Galveza, koji je u prigodi predstavljanja časopisa doputovao u Hrvatsku.

´Studia Croatica´ 43 godine izlazi u Buenos Airesu i do sada je na španjolskom jeziku objavila tisuće stranica o hrvatskoj književnosti, povijesti, kulturi i politici.

Pročitajte više