PREDSTAVLJEN ALBUM SA DVA CD-A MIRJANE BOHANEC VIDOVIĆ

Album sa dva CDa "Od opere do filma" operne primadone i sopranistice Mirjane Bohanec Vidović u izdanju "Orfeja" predstavljen je danas u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu (HNK). L

Prvi CD donosi osamnaest popijevki popularnijeg žanra, kajkavske popevke, dalmatinske pjesme i filmske hitove u trajanju od 55,20 minuta, dok je na drugom jedanaest solo pjesama za glas i klavir istaknutih skladatelja (Mozarta, Puccinia, Sorkočevića, Webera i drugih) u trajanju od 56,46 minuta.

Uz razgovore o umjetničinu radu, na današnjem predstavljanju, publika je imala prilike čuti i neke odabrane izvedbe Mirjane Bohanec Vidović.

Glazbena je kritičarka Jagoda Martinčević istaknula kako je Mozart postao i ostao zaštitni znak Mirjane Bohanec Vidović. Šarmatnost i spontanost, dodala je, odlike su umjetničina rada koje su i publika i kritika uvijek znali prepoznati.

Martinčević je rekla kako je Bohanec Vidović svoju opernu karijeru gradila paralelno i s koncertnim pjevanjem, te je spomenula njezine nastupe na festivalima kajkavskih popevki u Krapini. Zapažen uspjeh Bohanec Vidović, kako je rekla, ostvarila je i u filmu Kreše Golika "Tko pjeva zlo ne misli" i pravo je čudo da je nakon tako bogate glazbene karijere započete šezdesetih godina prošloga stoljeća to tek prvi njezin objavljeni CD.

Muzikologinja Zdenka Weber napomenula je kako je ljubav tema koja umjetnicu prati od početka njezina djelovanja te kako je puno učinila na prezentaciji hrvatske glazbene kulture i umjetnosti u svijetu.

Mirjana Bohanec Vidović prisjetila se kako je počela pjevati, najprije u Školi za balet, nastavila u Pionirskom kazalištu i srednjoj školi te se sa petnaest godina upisala u Muzičku školu.

Nakon stipendije austrijske Vlade otišla je najprije u Salzburg, a zatim dvije sezone u Beč te se 1969. vratila u Zagreb, u HNK - kuću u kojoj je oduvijek željela graditi svoju karijeru.

Za Domovinskog rata Bohanec Vidović se stavila u službu Hrvatske i njezinoga kulturnog nastupa u svijetu.

Rekla je kako je, kao diplomatkinja Ministarstva vanjskih poslova u kojem je i danas zaposlena, uz ostalo utemeljila zakladu "Ivana Brlić Mažuranić" za djecu poginulih branitelja te na drugi način promovirala hrvatsku kulturu u svijetu (koncerti, aukcije slika i drugo).

Mirjana Bohanec Vidović dobitnica je mnogih nagrada od kojih i nagrade Hrvatskog glazbenog zavoda i nagrade "Milka Trnina".

Odlikovana je Redom Danice Hrvatske s likom Marka Mrulića i Ordenom Predsjednika Republike Austrije.

(Hina) sdju mc

Pročitajte više