PREDSTAVLJEN "FARAONOV SAN" SPOMENKE PODBOJ

Putopisna knjiga "Faraonov san" Spomenke Podboj dio je zamišljene putopisne trilogije "Zemlje Biblije" koju povezuju opisi putovanja prostranstvima Starog i Novog zavjeta, tragovima velike kršćanske civilizacije, rečeno je na današnjem predstavljanju te knjige u muzeju Mimara.

Taj putopis iz Egipta kroz 46 poglavlja čitatelju predstavlja drevni, ali i moderni Egipat, istaknuo je arabist i bivši hrvatski veleposlanik u Egiptu Danijel Bučan.

Listajući stranice knjige, koja je poput zemljovida o Egiptu, autorica nas "vodi" do svih bitnih zemljopisnih i mitoloških mjesta, donoseći i temeljne informacije o faraonskoj mitologiji.

Osim toga, rekao je Bučan, autorica nam otkriva i koptsku dimenziju Egipta, dodajući da su Kopti antropološki i filološki nasljednici starih Egipćana.

Ne zaobilazeći kršćansku a ni islamsku dimenziju u Egiptu, Spomenka Podboj ukazuje i na povijesnu važnost te zemlje kao islamskog i kršćanskog središta, ustvrdio je Bučan.

Spomenka Podboj dosada je već objavila dvije knjige putopisa "Put u Jeruzalem" i "S puta po Svetoj zemlji", a u pripremi su putopisi iz Jordana "Pustinjska ruža".

(Hina) xkt yip

Pročitajte više