Predstavljen hrvatski prijevod doktrinalne note o katolicima u politici

´DOKTRINALNA nota o nekim pitanjima vezanim uz sudjelovanje katolika u političkome životu´ može pridonijeti i drukčijemu djelovanju katolika u hrvatskome političkom životu, odnosno djelovanju na načelima pojedinačne savjesti katolikapolitičara, smatra ravnatelj Informativne katoličke agencije (IKA) Anton Šuljić.

Hrvatski prijevod te note koji je danas predstavljen u Zagrebu, Kongregacija za nauk vjere objavila je 16. siječnja u Vatikanu.

Doktrinalna nota, kako se napominje u njezinu uvodu, upućena je biskupima Katoličke crkve i, na osobit način, katoličkim političarima i svim vjernicima koji su pozvani sudjelovati u javnome i političkome životu demokratskih društava.

Ta nota nastoji ohrabriti političare da izaberu odluku u skladu sa svojim vjerskim načelima i u situacijama kada se nađu u koliziji između stranačke stege i vjere, istaknuo je Šuljić, koji smatra da notu treba sagledati i kao apel na pojedinačnu svijest katolika-političara da djeluju po uzoru na sv. Tomu Mora koji je zbog svoje savjesti žrtvovao političku karijeru.

´Doktrinalna nota jedva se suzdržava u osudi današnjega svijeta izloženoga ubrzanoj dekristijanizaciji´, istaknuo je Ljubomir Antić, profesor zagrebačkoga Filozofskog fakulteta. Ta mala knjižica izazovnoga naslova, rekao je, govori i o mjeri kršćanskoga djelovanja kao brani od fundamentalizma, s jedne strane, i nekritičkoga prihvaćanja pravila suvremenoga svijeta, s druge strane.

Po njegovim riječima nota je i apel za obranu demokracije jer, dodao je, možda smo danas svjedoci povijesnoga susreta Crkve i demokracije pred zajedničkim izazovom globalizacije.

Antić smatra da je taj dokument i svojevrstan poziv u pomoć katoličkim vjernicima-laicima da sudjeluju u političkome životu demokratskih društava zbog traženja izlaza iz sadašnjega stanja i obrane ugroženih ljudskih vrijednosti.

Mirko Mataušić, profesor na Katoličkome bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, istaknuo je da nota poručuje katolicima da su dužni u svojem političkom djelovanju slijediti svoju savjest, što ne isključuje nastojanje da se mogu zauzeti i za neka manje loša rješenja.

Rekavši kako Crkva treba etičkim načelima pomoći djelatnim vjernicima u politici u njihovoj orijentaciji, Mataušić je dodao, kada je riječ o hrvatskoj situaciji, da možda i nije tako loše što u Hrvatskoj nema tradicionalnih demokršćanskih stranaka.

Crkva je iskusila da se politički animozitet prenosi na vjernike i na samu Crkvu pa se ne opredjeljuje za političke stranke, ali se i ne odriče djelovanja na politički život time što odgaja moralne i autonomne osobe, rekao je.

Doktrinalnu notu odobrio je papa Ivan Pavao II. na audijenciji 21. studenoga 2002. i naredio njezino objavljivanje.

Objavljivanjem note počinje obilježavanje 10. godišnjice osnutka Informativne katoličke agencije, izjavio je Šuljić i najavio da će se na proljeće održati međunarodni kolokvij o agencijskom novinarstvu.

Pročitajte više