Predstavljen izbor iz poezije Anđelka Vuletića "Tajna večera - Pjesme od poraza"

Zagrebačka naklada Juričić predstavila je danas u zagrebačkoj knjižnici "Bogdan Ogrizović" knjigu izbora iz poezije Anđelka Vuletića "Tajna večera Pjesme od poraza".

Vuletićeve stihove je govorila dramska umjetnica Tina Čović, a više pjesama hrvatske etnoglazbe izvela je kantautorica Lidija Bajuk.

"Korijeni su Vuletićeve inspiracije obvezatno u zbilji, u njegovu hercegovačkom zavičaju ali poticaji na putu njegova osebujnoga pjesničkog dinamizma dolazili su iz francuske književnosti, iz nadrealističkoga kruga, napose iz moderne inačice hrvatskoga pjesništva s vrhom u A.B. Šimiću i Tinu Ujeviću, piše VlatkoPavletić u predgovoru knjige.

"Anđelko Vuletić je prkosnik, on se ne jada, jer namjerno izaziva sudbinu da bi nastavio živjeti po svome", piše Pavletić.

Pavletić je istaknuo kako je Vuletić jedini suvremeni hrvatski pjesnik koji u Francuskoj uživa ugled "velikoga pjesnika".

Izbor iz Vuletićeve poezije u knjizi "Tajna večera" (269 str.) sastavio je Vlatko Pavletić.

Knjigu je podijelio u 12 poglavlja i naslovio po imenima pjesničkih zbirki: Riječi od postanka svijeta, Putnik na svoju odgovornost, Gramatika ili progonstvo, Jedina nada, Sedam vječnih pitanja, Kad budem velik kao mrav, Križaljka za čitanje sudbine, Popravni ispit, Pčela i metak, Pismo nebeskome gromu, Čitači vremena i Svemirsko ogledalo.

Anđelko Vuletić (1933.) je književnik koji piše poeziju i prozu. Objavio je i više romana, a među ostalim i "Gorko sunce" i "Deveto čudo na istoku", te knjigu ratne proze "Strijeljanje ustaše Broza".

(Hina) xmk yaz

Pročitajte više