Predstavljen program 90. sjednice Eurimagesa u Dubrovniku

ČLANICE "Eurimagesa", filmskoga fonda Vijeća Europe, na sjednici u Dubrovniku odlučivat će o raspodjeli sredstava za poticanje filmske proizvodnje i distribucije u ovoj godini, rečeno je danas u Ministarstvu kulture na predstavljanju programa 90. sjednice Eurimagesa, koja će se se održati od 27. do 30. lipnja.

U tijeku zasjedanja Eurimagesa, filmskog fonda Vijeća Europe, na kojemu će sudjelovati predstavnici 30 zemalja članica te udruge, održat će se projekcije filmova, okrugli stolovi i rasprave. Završetku sjednice u festivalskoj palači Dubrovačkih ljetnih igara bit će nazočan i ministar kulture Božo Biškupić, domaćin susreta.

Pomoćnik ministra kulture Srećko Šestan najavio je da je Hrvatska za sjednicu prijavila dva projekta - cjelovečernji igrani film "Grbavica" po scenariju i u režiji Jasmile Žbanić u austrijsko-njemačko-bosanskohercegovačko-hrvatskoj koprodukciji.

Zagrebački Blitz film and video distribution od Eurimagesa će tražiti financijsku potporu za distribuciju triju filmova - "Legende Di Al, John And Jack", u režiji Aldo Giacomo, Giovani and Massimo Venier iz Italije, zatim filma "Moj Cesar", francuskog redatelja Richarda Berrya i "Rire Et Chatiment", francuske redateljice Isabelle Doval.

Hrvatska je članica Eurimagesa od konca prošle godine, a za članstvo plaća 76 tisuća eura.

Albert Kapović, hrvatski povjerenik u Eurimagesu, istaknuo je važnost održavanja ove sjednice u Hrvatskoj na kojoj će se dodijeliti 3,5 milijuna eura za prijavljene projekte članica Eurimagesa.

Ukupan iznos sredstava koja se dodjeljuju za pomoć pri distribuciji dosežu godišnje oko 769 tisuća eura. Po Kapovićevim riječima zagrebačka Kinoteka ove je godine dobila 20 tisuća eura za potporu prikazivanju europskog filma, a Blitz oko 11 tisuća eura.

Fond Vijeća Europe "Eurimages" za koprodukciju, distribuciju i izvođenje europske filmske proizvodnje utemeljen je 1988.

Pročitajte više