predstavljen program obilježavanja dana sjećanja na žrtvu vukovara 1991.

U Vukovaru je danas predstavljen program obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. koji će se od 16. do 20. studenoga održati pod motom "Bijeli križ opomenu šalje".

Predstavljajući program predsjednik Odbora Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. Vladimir Štengl, vukovarski gradonačelnik, pozvao je sve političke stranke da se, iako je predizborno vrijeme, suzdrže od bilo kakve političke promidžbe u Vukovaru, tijekom obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara.

Program obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara počinje 16. studenoga odavanjem počasti poginulim braniteljima Vukovara kod Križa svim žrtvama za slobodnu Hrvatsku, na ušću Vuke u Dunav. Za 17. studenoga predviđeno je otvorenje izložbe "Svjedočenje istine o patnji" koja će biti postavljena u hangaru na Ovčari, u koji su nakon pada Vukovara dovođeni i mučeni zarobljeni branitelji i civili.

Središnji događaji održat će se 18. studenoga na dan kad je 1991. godine slomljena obrana grada Vukovara. U koloni sjećanja sudionici obilježavanja vukovarske tragedije uputit će se od vukovarske Opće bolnice do Memorijalnoga groblja žrtava iz Domovinskog rata, na kojemu će se položiti vijenci državnih i drugih izaslanstava.

Misu zadušnicu u crkvi sv. Filipa i Jakova predvodit će splitski nadbiskup msgr. Marin Barišić. U večernjim satima u Pastoralnom centru sv. Bono održat će se javna tribina "Sjećanje na Domovinski rat".

Počast žrtvama stradalim u nekadašnjoj zgradi Borovo Commercea, u kojoj se nalazila vukovarska ratna bolnica, odat će se 19. studenoga bacanjem vijenca u Dunav braniteljima i civilima ubijenim u obližnjem Borovu.

Istoga dana u organizaciji Ministrastva hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata otkrit će se spomen-obilježje na mjestu masovne grobnice na farmi Lovas, nedaleko Vukovara.

Program obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. završava 20. studenoga, odavanjem počasti braniteljima i civilima stradalim u srpskom koncentracijskom logoru u krugu tvrtke Velepromet u Vukovaru, te na Ovčari.

Pročitajte više