Predstavljen program očuvanja krških ekoloških sustava u Hrvatskoj

DIREKTOR Zavoda za prostorno uređenje i zaštitu okolišta Karlovačke županije Marinko Maradin predstavio je danas Program malih darovnica za očuvanje i oživljavanje ruralnog područja u iznosu od pet milijuna i 70 tisuća američkih dolara.

Program malih darovnica dio je međunarodnog projekta KEC - za očuvanje krških ekoloških sustav u Hrvatskoj, rečeno je danas na prezentaciji Programa Svjetske banke i Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja, za čija se sredstva mogu kandididirati fizičke i pravne osobe, te razne nevladine udruge.

Projekt malih darovnica vrijedan je za ovu godinu 420.000 eura, a raspoređuje se u tri grupe po vrijednosti: do 1800 eura, do 9300 eura, te do 23.000 eura. Rok za prijave je 1. rujna ove godine, ali će se nastaviti i idućih godina, sve do rujna 2006.

Maradin preporučuje da se zainteresirani pojedinci, tvrtke ili udruge jave što prije jer će za njih uskoro biti organiziran neobvezujući i besplatni seminar za popunjavanje prijavnica i izradu kandidacijskog projekta.

KEC se odnosi na krška područja Ličko-senjske, Primorsko-goranske, Karlovačke, Splitsko-dalmatinske i dio Šibensko-kninske županije. To široko područje obuhvaća slabo naseljene predjele s oko sto tisuća stanovnika.

Cilj je projekta zaštita bioloških krajolika, raznolikosti krških i ekoloških sustava, pa će se nepovratnim sredstvima poticati samo ekološki prihvatljivi projekti, poput gospodarenja travnjacima, ekološka proizvodnja bilja, očuvanje autohtonih životinjskih i biljnih vrsta, postrojenja za preradu vune, meda, mesa, mlijeka, voća, povrća, zatim ekološki i ruralni turizam, te izrada tradicionalnih rukotvorina i autentičnih lokalnih suvenira, sve do projekata speleoloških udruga za zaštitu i turističku prezentaciju spilja.

(Hina) vhor dd

Pročitajte više