Predstavljen projekt plinofikacije grada Malog Lošinja

Tvrtka Proplin d.o.o., članica INA Grupe, danas je u Malom Lošinju predstavila mogućnosti plinofikacije toga grada ukapljenim naftnim plinom, odnosno projekt plinofikacije za koji je lošinjska gradska uprava od Energetskog instituta "Hrvoje Požar" već naručila studiju isplativosti.

Po riječima savjetnika Uprave Proplina Zorana Dojčinovića, grad Mali Lošinj bi se, ako projekt zaživi, plinom opskrbljivao iz mikroplinare putem gradske plinske mreže.

Ukapljeni naftni plin (propan butan plin) dovozio bi se iz riječkog distribucijskog centra i pohranjivao u velikim spremnicima iz kojih bi plinskom mrežom stizao do korisnika - kućanstava ili poduzeća. Većim korisnicima, kao što su hotelske kuće, plin bi se, po potrebi, i dalje dovozio u njihove vlastite spremnike. Opskrbljivanje grada Maloga Lošinja plinom obavljala bi tvrtka koja bi koncesiju za taj posao trebala dobiti od županijske uprave na osnovi javnog natječaja, a tehničke uvjete - nabavu plina, skladište, plinovod - osigurao bi Proplin.

Predstavnici Proplina predstavili su mogućnosti uporabe ukapljenog naftnog plina u kućanstvima, hotelima, za klimatizaciju, u proizvodnji električne energije. Dojčinović je istaknuo da je propan butan plin najkaloričniji i ekološki energent te da bi cijena tog plina za krajnje korisnike putem plinovoda bila jeftinija nego cijena plina u bocama ili u drugim spremnicima.

(Hina) xhšup yvkn

Pročitajte više