Predstavljen sveučilišni udžbenik Otorinolaringologija

SKUPINA sveučilišnih nastavnika medicinskih fakulteta s četiri hrvatska sveučilišta zagrebačkoga, splitskoga, riječkoga i osiječkoga, te sa Stomatološkog fakulteta u Zagrebu, autori su sveučilišnog udžbenika "Otorinolaringologija" predstavljenoga danas na Medicinskome fakultetu sveučilišta u Zagrebu.

Autori knjige sveučilišni su profesori Željko Bumber, Vladimir Katić, Marija Nikšić-Ivančić, Boris Pegan, Vlado Petrić, Nikola Šprem te više od 30 njihovih suradnika.

Udžbenik je objavila naklada Ljevak u sklopu medicinske biblioteke.

Dekan zagrebačkoga Medicinskog fakulteta Boris Labar istaknuo je međusveučilišnu suradnju kao dobra put za zemlju poput Hrvatske. Za njega je taj udžbenik "važna kockica" u prepoznatljivosti hrvatskih medicinskih fakulteta i medicine.

Osim toga smatra da udžbenik donosi još nekoliko poruka od kojih ističe njegovu namjenjenost studentima i to zbog znanstvene i stručne kvalitete i obujma, ali i jasno istaknute specifičnosti laringološke struke u odnosu na njoj granična područja medicine.

Recenzentica, akademkinja Jelena Krmpotić-Nemanić istaknula je da udžbenik na 339 stranica, koje smatra obujmom optimalnim za studente, u osam poglavlja obuhvaća te znanstveno i stručno obrađuje sve teme iz laringologije. Tako je primjerice u prva dva poglavlja obrađeno uho, u trećem bolesti nosa i paranazalnih sinusa, a u narednima među ostalim i orofalingologija, štitna žlijezda i laringologija.

Akademkinja Krmpotić-Nemanić smatra bitnim stručnu vrijednost udžbenika, a posebice suradnju vodećih hrvatskih laringoloških klinika i sva četiri sveučilišta.

Ustvrdivši da su autori uspješno odradili složenu zadaću i napisali knjigu usklađena opsega i stila, akademkinja Krmpotić-Nemanić izrazila je uvjerenost da će taj udžbenik korisno poslužiti studentima.

Jedan od autora Vladimir Katić posebice je istaknuo načelo interdisciplinarnosti kojim se udžbenik odlikuje i podsjetio da je to jedan u nizu kvalitetnih udžbenika napisanih u 80 godina postojanja hrvatske laringologije.

(Hina) xip ymc

Pročitajte više