Predstavljena dva priručnika za novinare: "Djeca i mladež u kaznenom postupku" i drugo izdanje "Vodiča kroz kazneni postupak"

Dva priručnika "Djeca i mladež u kaznenom postupku" sutkinje Melanije Grgić i drugo izdanje "Vodiča kroz kazneni postupak" suca Marina Mrčele, namijenjena novinarima koji prate kaznene postupke i druga područja prava i kriminalistike, predstavljena su večeras u Hrvatskom novinarskom domu u Zagrebu.

U raspravi dvoje autora s novinarima-sudskim izvjestiteljima naglašeno je kako je novinar, koji se bavi maloljetnim žrtvama i maloljetnim delinkventima, izložen moralnim i inim dvojbama - jer na jednoj strani stoji javnost koja ima pravo znati, a na drugoj čitav niz zakonskih i etičkih ograničenja kojima se štiti privatnost i intima najmlađih članova društva, onih koji još nisu u punom smislu odrasli, pa stoga nisu ni posve odgovorni za svoje postupke.

Pritom su istaknuli kako su, nažalost, ne jednom naši mediji od žrtve učinili dvostruku žrtvu, često omaškom ili iz neznanja.

Urednik priručnika "Djeca i mladež u kaznenom postupku", predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Dragutin Lučić istaknuo je da taj vodič dolazi u pravo vrijeme te da "oglušiti se na nj, ujedno znači oglušiti se i na glas savjesti".

Sutkinja Melanija Grgić je, uz osnovne pojmove vezane uz djecu, maloljetnike i mlađe punoljetnike te sankcije i odgojne mjere, u priručniku navela pravne i etičke okvire za izvještavanje o djeci kao i neke od tipičnih kaznenih djela mladenačke delikvencije i kaznenopravne zaštite djece i mladeži.

"Vodič kroz kazneni postupak", po mišljenju Dušana Miljuša, predsjednika Zbora novinara sudskih izvjestitelja HND-a, "zbog iznimne jasnoće i jezgrovitosti zaslužuje biti pri ruci svakom novinaru koji izvješćuje sa suda".

Predstavljajući vodič, sudac Marin Mrčela istaknuo je novosti u drugom izdanju gdje su, kaže, dodane nove definicije procesnih sudionika (ugroženi svjedok, krunski svjedok, zaštićeni svjedok pokajnik i prikriveni istražitelj), precizirane su odredbe o nadležnosti i sastavu suda s obzirom na Zakon o USKOK-u i Zakon o primjeni Statuta Međunarodnog kaznenog suda u Haagu.

Dodane su i ovlasti redarstvenih vlasti pri dovođenju i uhićenju, zatim zaštita ugroženih svjedoka kao i posebni izvidi kojima se privremeno ograničavaju ustavne slobode.

Moderator predstavljanja Mario Bošnjak izvijestio je da je vodiče tiskala medijska agencija HND-a PressData, uz potporu kanadske vlade, odnosno neprofitnih udruga USAID, IREX-a, ABA CEELI-a te Misije OESS-a u Hrvatskoj.

(Hina) xbdj ysp

Pročitajte više