Predstavljena knjiga američko-hrvatskog književnika Antonya Mlikotina "A Lone Journey Toward Wisdom"

Knjiga američkohrvatskog književnika Antonya Mlikotina "A Lone Journey Toward Wisdom" predstavljena je danas na tribini "Globalizacija i novija hrvatska književnost" u Društvu hrvatskih književnika (DHK).

Tribinu su priredili DHK, Hrvatska matica iseljenika (HMI) i Udruga globalna Hrvatska, a o Mlikotinu i književnosti hrvatskih iseljenika govorili su zamjenik ravnatelja HMI Domogoj Ante Petrić, književnica i predsjednica Udruge globalna Hrvatska Lilijana Domić i književnik Vladimir P. Goss.

Mlikotinov književni diskurs odudara od diskursa drugih hrvatskih pisaca u iseljeništvu, rekla je Domić i dodala kako je njegova knjiga "Lone Journey Toward Wisdom" pisana u "ich-formi" (ja-formi) dnevničkih zapisa.

Knjiga je rezultat piščeva iščitavanja književnost i filozofije, a na autorovu primjeru najbolje se vidi da knjige rađaju knjige, istaknula je Domić te ocijenila da se u knjizi "A Lone Journey Toward Wisdom" prepoznaje veličina Mlikotinova znanja i njegove interpretacije suvremene filozofije.

Autor Antony Mlikotin rekao je pak da je "pisao kao pisac u Americi", odnosno da je "trebao naći izraz koji dominira u Americi".

Dodao je kako su u knjizi okupljeni njegovi dnevnički zapisi koje je vodio nakon odlaska u Ameriku 1952. pa sve do danas te istaknuo da je taj način pisanja zahvalan za meditacije - žanr koji je karakterističan za njegovu knjigu "A Lone Journey Toward Wisdom".

Globalizacija može biti katastrofa, ali za nas koji smo kao narod globalizirani već stoljećima može biti i prigoda, istaknuo je Vladimir P. Goss i dodao kako se ta teza najbolje očituje u književnom radu Antonya Mlikotina.

Goss je najavio objavljivanje Mlikotinove knjige na hrvatskom jeziku.

Antony Mlikotin profesor je komparativne književnosti na Sveučilištu Kalifornija. Napisao je više književnih djela, a sva su objavljena na engleskom jeziku.

(Hina) xmk yip

Pročitajte više