PREDSTAVLJENA KNJIGA ESEJA "UGODNA PRIPOVIJEST" BORE PAVLOVIĆA

Knjiga "Ugodna pripovijest Neobuhvatljivi eseji", koja je u izdanju Disputa danas predstavljena u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu, zbirka je studija o hrvatskoj estetici, duhovnoj poeziji, hrvatskom futurizmu i nadrealizmu, prikupljenih iz ostavštine jednog od najplodnijih pjesnika 20. stoljeća Bore Pavlovića. L

Priređivači knjige Josip Pandurić i Goran Rem u uredničkoj su napomeni istaknuli kako pet uvrštenih tekstova pripada žanru opsežne pregledno-panoramske esejističke studije.

U prvom dijelu knjige objavljeni su eseji Estetika, Poezija duha, Futurizam "Zvrk", te "Zemlja pod nogama ili hrvatski nadrealizam". U drugom je dijelu knjige esej "Poslijeratna hrvatska mlada lirika", pretisnut iz časopisa "Krugovi" br. 12/1953.

Boro Pavlović (1922. - 2001.) po ocjeni akademika Tonka Maroevića, prepoznat je i priznat pjesnik, ali često i preskakivan, koji je zadužio hrvatsku poeziju. Pozdravivši "krugovaše", upozorio je na vlastitu izgubljenu generaciju koja je u Drugome svjetskom ratu izgubila "priključak" na objavljivanje.

Po ocjeni književnog kritičara Branimira Donata esej o estetici, za razliku od drugih eseja, improvizacija je i vješto estetičarsko prepričavanje. Pavlovićeva je rečenica laka i asocijativna i pobuđuje zanimanje za njegovu poeziju, posebno napisanu od 1943. do kraja šezdesetih godina.

Izdavači su istaknuli kako rad na Pavlovićevoj rukopisnoj ostavštini još nije gotov te su najavili izdavanje drugog dijela do jeseni.

(Hina) xkt ymc

Pročitajte više