predstavljena knjiga glavnoga rabina Hrvatske Kotela Da-Dona "Židovstvo: Život, teologija i filozofija"

Knjiga glavnoga rabina Hrvatske Kotela DaDona "Židovstvo: Život, teologija i filozofija" prva knjiga na hrvatskom jeziku koja s rabinskoga stajališta obrađuje različite aspekte židovstva: vjerski, pravni, književni, filozofski i teološki, predstavljena je danas u Židovskoj općini Zagreb (ŽOZ) u nazočnosti brojnih članova te općine i uzvanika među kojima je bio i predsjednik Republike Stjepan Mesić. L

Na više od osam stotina stranica obrađene su brojne teme, među kojima: židovska godina i kalendar, židovski dom i košer hrana, služenje Bogu, židovski odnos prema smrti, elementi na kojima se temelje židovska filozofija i teologija te odnos religije i znanosti.

Namijenjena je svakom Židovu koji želi upotpuniti spoznaju o svojim korijenima i identitetu, a istodobno traži praktičan i filozofijski vodič koji će koristiti i kao svakodnevni vodič za život svoje obitelji, ali i svima koji se zanimaju za učenje o židovskoj baštini.

Knjiga je i vrijedno štivo za usporedbe židovstva s drugim teološkim i pravnim sustavima te filozofijskim metodama. Bogato je opremljena bibliografijom i kazalom, rječnikom osnovnih pojmova židovstva i hebrejskih izraza te bibliografskim bilješkama.

Predsjednik ŽOZ-a i Koordinacije židovskih općina u Hrvatskoj Ognjen Kraus istaknuo je pak da će to jedinstveno i vrijedno djelo podržati židovstvo na ovim prostorima.

Slavko Goldstein smatra posebice važnim što autor u knjizi bogatoj obujmom i sadržajem, sagledanim isključivo s vjerskoga stajališta, nije izbjegavao odgovore na najdelikatnija pitanja kao što su odnos vjere i znanosti te vjere i svijeta - u kontekstu povijesnih zbivanja, među kojima je i holokaust, te u suvremenosti.

Što se tiče vjere kao komponente židovskoga identiteta u današnje vrijeme, Goldstein je rekao kako je danas vjera bitna, ali više ne i jedina komponenta židovskoga identiteta te je istaknuo da i oni koji židovstvo ne određuju samo vjerskim aspektom nikada neće zaboraviti da je baš vjerski aspekt održao židovstvo tijekom vremena.

Čestitajući autoru na jedinstvenom djelu koje vrlo temeljito predstavlja židovstvo, Goldstein je podsjetio i na bogatu pisanu ostavštinu prethodnika sadašnjega glavnog rabina Hrvatske, među kojima su i djela nekadašnjih nadrabina Gavre Schwartza i Miroslava Shaloma Freibergera, ali i noviji radovi aktivnih članova židovske zajednice kao što su Zora Dirnbach, Julija Koš i Mirjana Gross.

Urednica knjige Julija Koš objasnila je da je knjiga rabina Kotela Da-Dona pisana isključivo na duhovnoj razini koje je, kako je rekla, radeći više godina s rabinom na njezinoj pripremi, postajala sve jasnije i dublje svjesna.

Naime, dodala je, za osobu koja je odrastala svjesna svoga židovskoga identiteta, ali je odgajana u sekularnom i racionalnom duhu koji, kako je rekla, "ne vjeruje u čudotvorne rabine", nakon osobnoga iskustva može reći da više ne sumnja u postojanje "čudotvornih rabina" te da vjeruje kako će i ostali čitatelji u budućnosti u knjizi rabina Kotela Da-Dona "vidjeti njezino duhovno dobro".

Prevoditelj tekstova s hebrejskoga na hrvatski Luka Girardi podsjetio je kako je svaka židovska zajednica u dijaspori stvorila svoju vjersku i inu terminologiju te je izrazio uvjerenost da će knjiga rabina Da-Dona kao nov sistematičan pokušaj poslužiti židovskoj zajednici u Hrvatskoj da dalje razvija svoju terminologiju.

Autor pak ističe da je knjigom pokušao "otvoriti vrata u svijet židovstva - vjere i propisa" te "prikazati dio ljepote židovstva i iz bogate cjeline izdvojiti tek nekoliko kapi".

Knjigu je glavni rabin Hrvatske Kotel Da-Don posvetio svojoj supruzi i sinovima, a na predstavljanju je zahvalio brojnim suradnicima na pomoći i razumijevanju, posebice izdavaču - nakladnoj kući Profil International d.o.o. iz Zagreba te akademskom slikaru Toniju Franoviću koji je knjigu likovno opremio.

(Hina) xip yln

Pročitajte više