Predstavljena knjiga "I sami slijepi za slijepe" Franje Tonkovića

U POVODU 57. obljetnice Hrvatskog saveza slijepih, u Zagrebu je danas predstavljena knjiga "I sami slijepi za slijepe" dr. Franje Tonkovića (1919.2000.), slijepog tiflopedagoga svjetskog ugleda i jednog od utemeljitelja saveza.

Knjiga, objavljena u nakladi Hrvatskog saveza slijepih, govori o tri ključna područja djelatnosti organizacije slijepih, koje autor naziva egzistencijalnima, obrazovanju, rehabilitaciji i zapošljavanju slijepih.

Kroz tri studije Franjo Tonković pokazuju što su učinili sami slijepi za slijepe svojom organiziranom djelatnošću, uz manju ili veću potporu države i njezinih institucija. A učinili su doista puno, kaže autor u knjizi i navodi rezultate ustrajnog i mukotrpnog rada mnogih slijepih djelatnika. Govori i o načinu njihova života i čvrstoj riješenosti da izmijene odnos društva prema slijepima.

"Knjiga govori o ljudima jedne marginalizirane socijalne grupe koji su nakon 2. svjetskog rata osnovali vlastitu organizaciju i pomoću nje odredili izgled ukupne organizirane skrbi o svojim istokobnicima i sebi u drugoj polovici 20. stoljeća u Hrvatskoj", piše Tonković.

Tonković je knjigu bio zamislio kao monografiju o prvih pola stoljeća Hrvatskog saveza slijepih, no nije uspio dovršiti svoju zamisao. Rukopise je, nakon njegove iznenadne smrti u srpnju 2000., za tisak priredio i završnim poglavljem dopunio glavi urednik izdanja Antun Kovač.

Franjo Tonković bio je znanstvenik i prvi slijepi doktor znanosti na ovim prostorima, prvi tajnik, a kasnije i predsjednik Saveza, osnovanog 1946. Radio je kao nastavnik u školi za slijepe. Iza njega je ostalo 60-ak stručnih i znanstvenih radova, a dobitnik je i nagrade za životno djelo Hrvatskog sabora.



Pročitajte više