Predstavljena knjiga Noama Chomskoga "Stari i novi svjetski poretci"

Svjetska vlada postupno poprima svoj oblik, a tvore je MMF, Svjetska banka, Skupina G7, današnji oblici bivšega GATTa i ostala ustrojstva nastala da bi služila probitcima transnacionalnih tvrtaka, banaka i ulagačkih tvrtaka novoga imperijalnog doba, izjavio je Noam Chomsky preko linkom uspostavljene veze na predstavljanju svoje knjige "Stari i novi svjetski poretci" u Kulturnoinformativnom centru u Zagrebu.

Prevoditelj knjige Višeslav Kirinić, politolog Damir Grubiša i predsjednik HHO-a Žarko Puhovski postavljali su pitanja Chomskom.

"Novi svjetski poredak izgrađen je na ruševinama Drugoga svjetskog rata", rekao je Chomsky i dodao kako je "vjerno slijedio osnovne smjernice Churchillove doktrine".

Svijetom su zavladale bogate nacije, istaknuo je Chomsky i dometnuo kako se one služe državnom moći da bi osigurale interese glavnih arhitekata bez obzira na posljedice za ostatak stanovništva.

"Globalni sustav poprima oblik korporativnoga merkantilizma s centraliziranim komercijalnim interakcijama i planiranjem u okviru liberalnoga internacionalizma koji je skovan za zadovoljavanje interesa moći i profita", ustvrdio je Chomsky.

Chomsky je još govorio o američkoj politici na Bliskom istoku te politici u vrijeme Hladnoga rata.

Knjiga "Stari i novi poretci" (430 str.) u trima glavnim poglavljima raščlanjuje pitanja suvremenoga svijeta kao što su populacijski nadzor, novi svjetski poredak, odnosi Sjever-Jug/Istok-Zapad, Svjetska vlada, a u trećem poglavlju Chomsky analizira najveće dobitnike u povijesti i njihovu strukturu moći.

Nakladna kuća "Jasenski i Turk" objavila je knjigu na hrvatskom jeziku, a prevoditelj Višeslav Kirinić napisao je i pogovor knjizi.

Noam Chomsky (1928.), američki lingvist i filozof, objavio je više knjiga, a među njima i knjigu "Mediji i propaganda". Više je njegovih knjiga prevedeno na hrvatski jezik.

(Hina) xmk ydd

Pročitajte više