Predstavljena knjiga o Titu Strozziju autorice E. Gerner

KNJIGA Elize Gerner "Tito Strozzi svjetla i sjene jednoga glumačkog puta" o tom istaknutom hrvatskom glumcu, redatelju, dramskom piscu i prevoditelju, danas je svečano predstavljena u zagrebačkom kazalištu "Komedija".

Iz prve su ruke, na jednom mjestu iznesene sve blistave i mračne strane životnog i kazališnog puta Tita Strozzija (1892.-1970.), koji je u razdoblju od 1920. do 1970. ostavio neizbrisiv trag u hrvatskoj i europskoj kulturi, rekao je urednik knjige Božo Rudež.

Prvakinja hrvatskog glumišta i književnica Eliza Gerner načinila je dobar izbor povijesne dokumentarističko-teatrološke građe, rekao je recenzent akademik Nikola Batušić. Po njegovoj ocjeni, knjiga je mozaik od dvjestotinjak malih poglavlja, koja u konačnici daju koherentnu, preglednu i čitku cjelinu.

Strozzi je na scenu Hrvatskog narodnog kazališta postavio najveće hrvatske i svjetske dramatičare i operne predstave, ali postavljanje njegove posljednje drame u sezoni 1969./70. tadašnji intendant HNK nije dozvolio, te je ona postavljena u Komediji, prisjetio se glumac Vlado Štefančić.

Upravo stoga Strozzija treba promatrati u kontekstu odnosa vrhunskog umjetnika intelektualca i kulturne vlasti, dodao je.

Knjigu je objavila Naklada Prometej.

Pročitajte više