PREDSTAVLJENA KNJIGA "ROCK PO ISTRIJANSKI" SANJE KALAPOŠ

Knjiga "Rock po istrijanski: O popularnoj kulturi, regiji i identitetu", u kojoj etnologinja Sanja Kalapoš obrađuje fenomen čavala, koji je najjači bio od 1994. do 1996, predstavljena je danas u Matici hrvatskoj.

U toj znanstvenoj studiji, Sanja Kalapoš ča-val, pop i rock glazbu na istarskom dijalektu s početka 90-ih, analizira kao etnološku, kulturnu, regionalnu i političku pojavu, uz pomoć informacija dobivenih iz medija i razgovora s mladima iz središnje Istre.

Uz teme identiteta, etniciteta, dijalekta, kulture mladih, globalizacije i regionalizma, posebno se obrađuju tri predstavnika ča-vala, grupa "Gustafi", Alen Vitasović i Dražen Turina - Šajeta.

Knjiga se temelji na razgovoru s 11 kazivača između 20 i 30 godina i njihovim stavovima o glazbi u kojoj se globalne teme postavljaju na lokalnu razinu, rekao je recenzent Tomo Vinšćak.

Pjevanje na dijalektima bilo je najjače u vrijeme Domovinskog rata, a pjevanje na čakavštini, ča-val, bilo je podjednako dobro primljeno u svim krajevima Hrvatske, podsjetio je Vinšćak.

Ocijenio je da je ta knjiga pionirska u području hrvatske etnologije i kulturne antropologije, jer donosi inovativne metode i prikazuje odnose regionalne i nacionalne kulture.

Tanja Perić-Polonijo s Instituta za etnologiju i folkloristiku pohvalila je autoričin pristup, spoj znanstvene aparature i pitkog i mladenačkog stila pisanja.

To nije knjiga o glazbenicima, već o tome kako je i zašto ča-val uspio izvan Istre, rekla je Perić-Polonijo, napomenuvši da bi ta knjiga trebala biti povod daljnjim istraživanjima te i sličnih tema.

Sanja Kalapoš (Zagreb, 1971.) napisala je "Rock po istrijanski" na osnovi doktorske disertacije koju je obranila u listopadu 2000. na Sveučilištu u Beču.

Knjiga je krajem prošle godine predstavljena u Svetvinčenatu u okviru Sajma knjiga u Puli.

Knjigu je objavila zagrebačka nakladna kuća "Jesenski i Turk" u Biblioteci antropologije i etnologije.

Pročitajte više