Predstavljena Kriština knjiga "Hrvatski katolički pokret (1903.-1945.)

ZAGREBAČKI nakladnici Glas koncila i Hrvatski institut za povijest predstavili su dans u palači Instituta u Zagrebu knjigu Jure Krište "Hrvatski katolički pokret (1903.1945.)".

O knjizi su govorili recenzenti Stjepan Matković, Zlatko Matijević i biskup ličko senjski msg. Mile Bogović.

Autor je u knjigu vješto ugradio političku sliku hrvatskih katolika, napomenuo je Matković i dodao kako je Krišto svjetovnim povjesničarima ukazao na do sad nepoznate strane Hrvatskoga katoličkog pokreta.

Politčka svijest hrvatskih katolika iz katoličkoga pokreta odvela ih je 1918. u Jugoslaviju, rekao je Matijević i dodao kako se nisu zadovoljili samo državom nego su htjeli stvori i jugoslavensku naciju. Cilj im je bio na području te Jugoslavije ekumenski projekt stvaranja jedinstvene Crkve, dodao je.

O katoličkom pokretu do sada su pisali masoni i komunisti, napomenuo je biskup Bogović i dodao kako su katolički angažman u društvu neki liberali najprije proglasili krimenom moderne države, a kasnije je njihov povjesničar taj "mali krimen" pretvorio u "Magnum crimen", dodao je Bogović.

U Krištinoj knjizi ujedinjena je i jedna i druga historiografija, rekao je Bogović.

Knjiga "Hrvatski katolički pokret (1903.-1945.)" u četiri poglavlja obrađuje prethodnice Hrvatskom katoličkom pokretu, njegovu djelatnost u razdoblju vlasti Austro-Ugarske Monarhije, vrijeme Kraljevstva SHS i Kraljevine Jugoslavije i razdoblje Nezavisne Države Hrvatske.

Jure Krišto (1943.) je znanstveni savjetnik u Hrvatskom institutu za povijest. Objavio je više knjiga, a među njima "Prešućenu povijest".

Pročitajte više