Predstavljena "Ljepota i bol hrvatskog Srijema" Nikole Pulića

"Ljepota i bol hrvatskog Srijema", knjiga putopisa po gradovima i selima Srijema, književnika Nikole Pulića, predstavljena je danas u Zagrebu. L

Knjiga počinje putopisom po Vinkovcima, sadašnjošću i sjećajima na povijest i prijatelje, nakon čega kreće tragičan niz mjesta stradalih u Domovinskom ratu, kazao je na predstavljanju Mile Maslać.

Tu su i putopisi iz Mirkovaca, Iloka, Tovarnika, Lovasa, Ilače i drugih sela i gradova istočne Slavonije, stradalih tijekom srpske agresije u Domovinskom ratu.

Urednica knjige Mirjana Rukavina Jerkić, ocijenila je kako Pulićeva knjiga "Ljepota i bol hrvatskog Srijema" pridonosi hrvatskoj putopisnoj literaturi te je popunila prazninu u toj književnoj vrsti.

Također drži da knjiga pridonosi i povijesti (razdoblja Domovinskog rata), koju pisac bilježi ali ne komentira.

Miroslav Mađer istaknuo je kako je Nikola Pulić najvjerniji slikar našega sela, te da je njegov rukopis očit, jasan i opipljiv. Pulićevu prozu usporedio je s putopisima Matka Peića.

Uz "Ljepotu i bol hrvatskog Srijema", Nikola Pulić (rođen 1926. u Bićinama kraj Skradina) napisao je niz putopisa, romana, feljtona, pripovijedaka, drama, filmske i televizijske scenarije. Uz brojne knjige za odrasle, objavio je još više djela za mlade. Dobitnik je brojnih književnih nagrada, među kojima i dvije "Grigor Vitez" i dvije nagrade "I.B. Mažuranić".

Knjiga putopisa objavila je kuća "Stajer-graf".

(Hina) xmb ysp

Pročitajte više