Predstavljena monografija "Fra Petar Perica Vidić"

Slikarska monografija Mirka Marjanovića "Fra Petar Perica Vidić", u izdanju Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, predstavljena je večeras u Matici hrvatskoj u Zagrebu, gdje je istodobno otvorena i izložba Vidićevih slika.

Riječ je o drugom proširenom izdanju reprezentativne monografije o slikaru fra Petru Perici Vidiću (Sarajevo, 1938.) koja na 333 stranice donosi više stotina slikovnih reprodukcija, mahom prirode i krajolika, te tekstove deset studija o njegovu slikarstvu, osam tekstova kritike, te biografiju, popis samostalnih izložbi i bibliografiju radova o Perici Vidiću.

O monografiji su govorili urednik, književnik Mirko Marjanović, te recenzenti dr. Sadudin Musabegović i Vefik Hadžismajlović iz Sarajeva.

Opisujući Vidićevu umjetnost, Marjanović je podsjetio na autorovu tvrdnju da je "umjetnost most između neba i zemlje" te je kazao da je od sredine devedesetih s Vidićevim opusom nestala drama poteza, zavladao mir, te je na "likovno jednostavniji način dosegnut bitak stvari".

Recenzenti su naglasili preobilje i "vatromet kolorizma" Perice Vidića.

Sadudin Musabegović Vidićevu umjetnost smatra nekom vrstom mise, dok je Vefik Hadžismajlović ocijenio da u galeriji likova bosanskohercegovačkih slikara-franjevaca, među kojima su mnoga značajna imena, fra Perici Vidiću pripada istaknuto mjesto.

Fra Petar Perica Vidić pripada franjevačkoj zajednici Bosne srebrene u Sarajevu u kojoj je obavljao mnoge dužnosti. Od 2000. predsjednik je Ogranka Matice hrvatske u Sarajevu. Osnovnu školu završio je u Sarajevu, a klasičnu srednju u Franjevačkoj gimnaziji u Visokom. Studij filozofije i teologije završava na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu. Godine 1962. radi u atelijeru akademskog slikara Gabrijela Jurkića. Godine 1965. i 1966. radi u atelijeru akademskog slikara Stane Kregara u Ljubljani. U ljeto 1966. odlazi u Beč i pohađa Akademiju likovnih umjetnosti. Student je grafičkog odsjeka u klasi prof. Maxa Melchera. Od 1970. predavao je likovnu umjetnost, a poslije i povijest umjetnosti na Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Visokom. Od 1995. dopisni je član ANUBiH-a.

(Hina) xiluc yln

Pročitajte više