Predstavljena monografija o Puli

U sklopu proslave Dana grada Pule danas je u gradskoj vijećnici svečano predstavljena monografija "Pula tri tisućljeća mita i stvarnosti" i otvorena stalna postava obiteljskih grbova i fotografija osoba koje su upravljale Pulom od 1186.

Govoreći o važnosti te knjige, pulski gradonačelnik Luciano Delbianco kazao je kako je monografija prvi cjelovit prikaz razvoja grada, njegove povijesti i stanovništva. Izrazio je uvjerenje da će ta monografija, zapravo "svojevrsna gradska osobna iskaznica", biti poticaj da se očuvaju sve vrijednosti grada Pule.

Po riječima jednog od devet autora Miroslava Bertoše u monografiji "Pula - tri tisućljeća mita i stvarnosti" prikazani su, među ostalim, i dramatični fragmenti iz povijesti grada.

"Monografija govori uglavnom o prošlosti, ali afirmira sadašnjost grada", zaključio je današnje predstavljanje akademik Josip Bratulić, dodavši kako se rijetko koji grad može pohvaliti tako opsežnom i detaljnom monografijom.

U nastavku svečanosti otvorena je stalna postava obiteljskih grbova i fotografija osoba koje su upravljale Pulom od 1186. Gradonačelnik Luciano Delbianco ustvrdio kako su u višestoljetnoj povijesti upravljanja Pulom gradski čelnici najčešće dostojno obnašali tu časnu dužnost.

"Knezovi, providuri i delegati, povjerenici i namjesnici, općinski upravitelji, predsjednici skupštine ili vijeća te gradonačelnici pokušali su svaki na svoj način ostaviti svoj trag u povijesti Pule i njezinu urbanom tkivu, djelujući za dobrobit Pule i njezinih građana", ocijenio je Delbianco.

(Hina) xdspo ymć

Pročitajte više