PREDSTAVLJENA MONOGRAFIJA SLIKARA HALLERA

Monografija riječkog slikara Antuna Hallera predstavljena je večeras u izložbenom prostoru riječkoga Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, gdje je u tijeku velika retrospektivna izložba tog umjetnika.

Monografija, autorice Nataše Šegote Lah, ima 160 stranica na kojima je reproducirano 170 slika u boji. Sadrži razgovor s Antunom Hallerom, umjetnikovu biografiju upotpunjenu njegovim sjećanjima i zapažanjima, bibliografiju tekstova o Halleru te prikaz svih njegovih dosadašnjih izložaba.

Monografija je stvarana dvije godine, a obuhvaća cjelokupno umjetnikovo stvaralaštvo tijekom 60 godina. Izdavač je Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Rijeka, a glavninu novca potrebnog za izdavanje knjige osigurao je Odjel gradske uprave za kulturu grada Rijeke. Uz taj odjel, monografiju je financirala Talijanska unija i tršćansko Narodno sveučilište.

Recenzent monografije, riječki povjesničar umjetnosti Berislav Valušek istaknuo je Hallerovo ustrajavanje na motivima ljudskog tijela i pejsaža. Među Hallerovima uzorima Valušek je prepoznao utjecaj fauvista i Vincenta Van Gogha rekavši kako je primarna Hallerova karakteristika da je esteta na svim životnim područjima.

Pročitajte više