Predstavljena najnovija zbirka pripovijedaka Ljerke Car Matutinović

ANTOLOGIJSKA pjesnikinja, književnica i prevoditeljica Ljerka Car Matutinović danas je u Društvu hrvatskih književnika predstavila svoju najnoviju zbirku pripovjedaka ´Opsjenar Galateo i druge srednjovjekovne priče´.

O srednjem vijeku svatko posjeduje neku vlastitu predodžbu, no nitko ne zna pouzdano kako je to razdoblje izgledalo. Stoga, da bismo doznali kako je tada živio mali čovjek, trebamo pomoć umjetnika i njihove imaginacije, a Ljerka Car Matutinović piše upravo o sudbini tog malog čovjeka, ustvrdio je književni kritičar Boris B. Hrovat.

Njezini su junaci nevjerojatno suvremeni, i predstavljaju jednu veliku i vječnu grotesku i egzistencijalnu farsu u kojoj ljudi traže svoj put. I u toj ´srednjovjekovnoj priči´ može se iščitati sva gorčina današnjice, pa ona predstavlja, koliko priču o našim precima, toliko i priču o nama samima, naglasio je Hrovat.

U deset priča objedinjenih u knjizi čitatelj može doznati kako je neki barun proizvodio vitezove, kako je jedna baronesa htjela biti i domišljata i bogata, što se uvijek ne ´poklopi´, kako su kraljevi savjetnici vješto prikrili tragove kraljevskog zločina i još niz drugih zanimljivosti.

Knjigu je prije objavljivanja dobro primila slušateljska publika jer su pojedine priče objavljene na Trećem programu Hrvatskog radija, rekao je Srećko Lipovčan, glavni urednik ERASMUS Naklade koja je knjigu objavila.

Pročitajte više