PREDSTAVLJENE "DUGE SJENE - ISTINA, LAŽI I POVIJEST" ERNE PARIS

O tome na koji način nacije lažu o sebi i kakve ožiljke te laži ostavljaju na nacionalnim identitetima govori višestruko nagrađivana knjiga kanadske književnice Erne Paris "Duge sjene Istina, laži i povijest", koja je danas u hrvatskome prijevodu predstavljena u Muzeju "Mimari".

Kako je istaknuo direktor nakladničke kuće "Prometej" Božo Rudež, knjiga istodobno proučava i načine na koje se hrabri pojedinci bore kako bi razotkrili istinu koju te laži prikrivaju.

Autorica tečnim jezikom govori o pitanjima s kojima je suočen suvremeni čovjek - odnosu zločina i oprosta, pravde i kazne, odgovornosti i povijesne istine, obmane i manipulacije, selektivne memorije i drugom, rekao je Rudež.

Istaknuvši kako je riječ o vrlo vrijednu djelu, Žarko Puhovski sa zagrebačkoga Filozofskog fakulteta je ustvrdio da se ne mora prihvatiti baš sve što autorica piše. Smatra da je knjiga prepoučna da bi u Hrvatskoj uspjela na tržištu.

Direktorica beogradskog Centra za kulturnu dekontaminaciju Borka Pavičević ustvrdila je kako se autorica bavi pitanjem neprekidna recikliranja povijesti u odnosu na određeni politički trenutak, što se u Beogradu vidi na promjenama sadržaja u udžbenicima, imena ulica i potpunu prevrjednovanju Drugoga svjetskog rata.

Dugoročno se čini da je stvaranje mira na zaboravu ograničena trajanja, ističe autorica u zaključku svoje knjige, o temi koje je, kako je rekla, počela razmišljati još kao studentica u Francuskoj.

Erna Paris rođena je u Torontu, a školovala se u Torontu i Parizu. Piše od 1971. i to najprije kao novinarka, a zatim i autorica publicističke proze.

"Duge sjene - Istina, laži i povijest" prva joj je knjiga na hrvatskom jeziku.

Ernu Paris danas je primio predsjednik Stjepan Mesić.

Pročitajte više