PREDSTAVLJENE RADIO-DRAME IVANA BAUERA "ONAK, MEĐU NAMA"

Knjiga "Onak, među nama", koja je u izdanju nakladničke kuće "Durieux" danas predstavljena u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, zbirka je od 20 radiodramskih tekstova autora Ivana Bauera.

Tekstovi su pisani urbanom zagrebačkom kajkavštinom, bave se temama iz suvremenog života, a glavni likovi mahom su Zagrepčanke i Zagrepčani srednje i starije životne dobi.

Kako je istaknuto na današnjem predstavljanju, istoimeni tekst "Onak, među nama" premijerno je izveden 16. srpnja 2000.

Po riječima urednika Dramskog programa Hrvatskog radija Branimira Bošnjaka, Bauer nije strogi satiričar društva i kritičar moralnih posrnuća svojih junaka, već nadahnuti tvorac komedije situacije u kojoj svaki od njih otkriva različita lica vlastita karaktera. Bauerov uspjeh proistječe iz poznavanja naravi ljudi svoga okruženja koji postaju modeli tvorbe junaka komedija.

Urednica u nakladničkoj kući Durieux Dušanka Profeta iznimno zanimljivim drži Mali glosar germanizama koji se nalazi na samom kraju knjige. Glosar je nostalgičan za sve one Zagrepčane koji znaju što je "fajrunt" ili "frtalj dva", a edukativan za one koji to ne znaju.

Ivan Bauer svoj je prvi radio-dramski tekst "Proslava mature" objavio 1993., a otada je na 2. i 3. programu Hrvatskog radija izvedeno 20 njegovih radio-komedija, koje su reprizirane čak 48 puta.

(Hina) xkt yaz

Pročitajte više