Predstavljeni novopokrenuti projekti Međunarodnoga društva studenata matematike i računarstva

Međunarodno društvo studenata matematike i računarstva MASS (Mathematics Students Society) predstavilo je danas na konferenciji za novinare na zagrebačkome Prirodoslovnomatematičkome fakultetu (PMF) nekoliko novopokrenutih projekata, a najavljen je i jedan projekt u izgradnji akademski antikorupcijski portal za jugoistočnu Europu.

Riječ je o novopokrenutim kontinuiranim projektima MASS-a : Shalabahter.info, IUPS-DB.net (Inter-University Project Sharing Database) te projektu "Promocija hrvatskih znanstvenih dostignuća".

MASS je prva i za sada jedina međunarodna udruga studenata koja je za sjedište izabrala Hrvatsku, odnosno njezin glavni grad, istaknuli su predstavnici te udruge Saša Tkalec i Hrvoje Gorajščan. Podsjetili su da je ta studentska udruga osnovana u ljeto 2001. pod pokroviteljstvom tadašnjega Ministarstva znanosti i tehnologije te Sveučilišta u Zagrebu. Osim u Hrvatskoj, klubovi Društva danas postoje u Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Crnoj Gori, Francuskoj, Makedoniji, Sloveniji, Srbiji, Švicarskoj i Velikoj Britaniji.

Kako je rečeno, svrha projekta Shalabahter.info je poboljšati znanja iz matematike i računarstva kod učenika osnovnih i srednjih škola, ali i pomoći njihovim roditeljima da bolje razumiju poteškoće s kojima se susreću njihova djeca te profesorima kako bi još kvalitetnije podučavali svoje učenike.

Taj projekt "postoji" nešto manje od 40 dana, a do sada ga je na adresi www.shalabahter.info "posjetilo" oko dvije tisuće ljudi iz 20 zemalja.

Projekt IUPS-DB.net osmišljen je pak radi unaprjeđivanja akademskih standarda te međunarodnoga i inter-disciplinarnoga povezivanja. Počeo je pred 10-ak dana, a do sada je, istaknuo je Gorajščan, dobio i neočekivano dobre komentare, posebice kolega iz Australije i Mađarske.

Zadaća projekta "Promocija hrvatskih znanstvenih dostignuća", pokrenutoga 1. veljače ove godine, jest sačuvati od zaborava izvanredne hrvatske doprinose današnjemu svjetskom standardu znanosti te ojačati ponos, povjerenje i samopouzdanje mladih u hrvatske akademske, znanstvene i društvene sposobnosti, kao i poticati mlade na visoko obrazovanje i ostanak u Hrvatskoj.

Istaknuto je da su na taj projekt izuzetno dobro reagirali fakulteti i srednje škole, javne i gradske knjižnice, ali i hrvatska diplomatska predstavništva u inozemstvu te strana diplomatska predstavništva u Hrvatskoj.

Naime, na te je "adrese" poslano više od 2500 plakata, letaka i označivača knjiga (bookmarkera), a uskoro bi taj materijal trebale dobiti i osnovne škole.

Ali, rečeno je, zbog nedostatka novca za tisak dodatnoga broja plakata te radi prevelikih troškova dostave, materijale nisu mogli dobiti brojni Hrvati iz domovine i inozemstva koji su to željeli.

(Hina) xip yaz

Pročitajte više