Predstavljeni prijedlozi GUP-a i prostornoga plana uređenja grada dubrovnika

Prijedlozi Generalnoga urbanističkog plana (GUP) i Prostornoga plana uređenja grada Dubrovnika predstavljeni su na današnjoj sjednici Poglavarstva grada Dubrovnika.

Ti će prijedlozi biti javnosti na uvidu od 28. kolovoza do 28. rujna a u tom će razdoblju biti organizirane i javne rasprave. Po riječima dubrovačke gradonačelnice Dubravke Šuice, Gradsko vijeće trebalo bi prihvatiti spomenute planove do Božića ove godine.

Sadašnji prijedlozi GUP-a i Prostornoga plana uređenja grada Dubrovnika znatno se razlikuju od onih iz 1977. i predviđaju 14 velikih gradskih projekata za javnu namjenu, a najvećim dijelom odnose se na rješavanje prometne infrastruktre te turističku djelatnost.

Među projektima je i osmišljavanje uređenja gruške luke, a članovi Poglavarstva posebno su važnim ocijenili projekt mreže 19 novih garažnih objekata.

Planom je predviđena izgradnja više tunela kojima bi se olakšalo prometovanje budući da nema puno prometnica na području Dubrovnika, a mogućnost izgradnje novih još je manja.

Na današnjoj sjednici Poglavarstva odlučeno je da će grad Dubrovnik i u idućoj godini raspolagati sa 3,5 milijuna kuna namijenjenih programu obnove spomeničke cjeline Dubrovnika. Taj iznos bit će namijenjen obnovi u prvom redu Biskupske palače, te sanaciji crkve sv. Vlaha, a potom održavanja ljetnikovaca.

(Hina) hš ip

Pročitajte više