Predstavljeni projekti Ministarstva znanosti i tehnologije

MINISTARSTVO znanosti i tehnologije predstavilo je danas dosadašnje rezultate programa Hrvatskog inovacijskog tehnologijskog razvitka (HITRA) i najavilo osnivanje Instituta za tehnologijski razvoj.

Cilj HITRA-e jest znanje istraživačkog razvojnog sektora pretočiti u tehnološke procese i razvoj, rekao je ministar znanosti i tehnologije Gvozden Flego na konferenciji za novinare.

HITRA s potprogramima TEST (Tehnologijski istraživački-razvojni projekti) i RAZUM (Razvoj na znanju utemeljenih poduzeća) Hrvatsku približava aktualnim europskim procesima, dodao je.

Od travnja 2001. dosad za TEST je prijavljen 291 projekt, od čega je za financiranje odobreno njih 128, istaknuo je Juraj Božičević, predsjednik Područnog tehnologijskog vijeća što provodi procjenu tehnologijskih i složenih istraživačko-razvojnih projekata.

Božičević je ocijenio da u Hrvatskoj postoji izvanredan potencijal i želja za radom, a bitnim smatra što su projekti Ministarstva pokrenuli povezivanje akademskih institucija i proizvodnje.

U okviru RAZUM-a, koji podupire pojedinačne poduzetničke pothvate i poboljšanje proizvodnih programa postojećih poduzeća, s oko 58 milijuna kuna financira se 12 poduzeća, a očekuje se da će se tako otvoriti 140 novih radnih mjesta, rekao je Davor Salamon, direktor Poslovno inovacijskog centra Hrvatske (BICRO) koje provodi RAZUM.

Iduće godine osnovat će se Institut za tehnologijski razvoj, središnja integrativna istraživačko-razvojna i provedbena institucija, najavio je pomoćnik ministra Miroslav Čavlek, dodavši da je takav institut ´suština tehnologijskog razvoja zemlje´.

Čavlek smatra da Ministarstvo ima najvažniju ulogu u usmjeravanju Hrvatske ka smišljenom kreiranju njene budućnosti, nasuprot ´stihijskom razvoju´ koji vodi statusu ´moderne kolonije´.

Ministarstvo će u 2003. pokrenuti i dva nova potprograma, PREST (Pregledni tehnologijski istraživačko-razvojni projekti) i JEZGRE, kojim se potiču aktivnosti koncentiranja istraživačko-razvojnih kompetencija i opreme unutar institucijskih jedinica.

Pročitajte više