Predstavnici Caritasa uručili Račanu peticiju protiv rada nedjeljom

PREDSJEDNIK Hrvatskog Caritasa nadbiskup Ivan Prenđa i ravnatelj Instituta za kulturu mira Božo Vuleta uručili su danas premijeru Ivici Račanu peticiju s 300.000 potpisa za zabranu rada trgovina nedjeljom.

U peticiji se traži da Vlada izmjenom Zakona o trgovini zabrani rad trgovina nedjeljom, osim u iznimnim slučajevima, te odredi da radnici u trgovinama smiju raditi najviše jednu nedjelju mjesečno.

Pritom se, ističu predlagači, ne dovodi u pitanje zadovoljavanje osnovnih potreba građana u redovitim prilikama, a posebno imajući u vidu specifičnosti Hrvatske kao turističke zemlje.

Vlada smatra da rad nedjeljom treba destimulirati, a ne ga zabraniti, rekao je premijer Račan predstavnicima Caritasa dodavši kako u vezi toga treba razmotriti i dodatne mjere.

Vladin ured za odnose s javnošću priopćio je nakon sastanka kako su se obje strane složile da se rad nedjeljom može destimulirati strogim poštivanjem zakona, nadzorom i kažnjavanjem poslodavaca koji krše zakon, no zakon neće ništa značiti bez primjene u praksi.

Prenđa je novinarima izjavio da je Račan podržao inicijatore peticije, a Vlada će poduzeti korake za destimulaciju rada nedjeljom.

Predstavnici Caritasa i Instituta za kulturu mira uručili su Račanu i pismo u kojem pojašnjavaju svoju inicijativu. Njome žele skrenuti pozornost na kršenje ljudskih i vjerničkih prava te grubo kršenje pozitivnih propisa, poput prava na tjedni odmor i prava na nadoknadu za rad u neradnim danima i blagdanima.

"Zbog postojeće prakse, deseci tisuća građana već su godinama izrabljivani, a u brojnim slučajevima dovedeni na svojevrsni status roblja", upozorava se u pismu.

Zakonom o radu nedjelja je definirana kao neradni dan, ali je Ministarstvo gospodarstva 2001. donijelo pravilnik o radnom vremenu prodavaonica kojim se ostavlja mogućnost lokalnoj samoupravi da donese drugačije odluke, što je pak rezultiralo nepoštivanjem Zakona o radu.

Caritas i Institut za kulturu mira napominju da je njihova inicijativa dobila potporu javnosti, poslodavaca, sindikata, Hrvatske obrtničke komore, ceha trgovaca, klubova zastupnika u Hrvatskom saboru, te Ministarstva za obrt, malo i srednje poduzetništvo i Ministarstva turizma.

Inicijativa za zabranu rada u trgovini nedjeljom bit će u obliku zakonskoga prijedloga od sredine rujna u saborskoj proceduri.

Pročitajte više