Predstavnici umirovljenika zadovoljni prijedlogom zakona o povratu duga

PREDSTAVNICI umirovljenika zadovoljni su prijedlogom Zakona o vraćanju duga umirovljenicima koji je Vlada prihvatila na jučerašnjoj popodnevnoj sjednici, nakon što su premijer Ivo Sanader i najviši dužnosnici Vlade i Hrvatskog sabora na sastanku s umirovljenicima razjasnili preostala sporna pitanja.

Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika Vladimir Jordan, predsjednik Sindikata umirovljenika Hrvatske Ivan Nahtigal i predsjednik Matice umirovljenika Hrvatske Vladimir Lokmer ocijenili su danas da su prijedlogom Zakona o povratu duga dobili ono što su tražili i što je trenutno moguće.

"Vlada je prijedlog zakona uputila u hitnu saborsku proceduru, kako bi bio usvojen do 15. srpnja, te pritom uvažila naše zahtjeve da se u roku godine dana od donošenja zakona svakom umirovljeniku izda rješenje o visini duga te da se na obračunatu razliku doda i obeštećenje na ime kamata u ukupnom iznosu od 2,3 milijuna kuna", izjavio je Hini Ivan Nahtigal.

U rujnu bi trebalo uslijediti i donošenje Zakona o umirovljeničkom fondu u koji bi država prenijela dionice i neke nekretnine, iz čega bi se alimentirao dug umirovljenicima. Fond bi trebao početi s radom godinu dana nakon stupanja na snagu Zakona o povratu duga.

Umirovljeničke udruge traže da fondom upravljaju isključivo umirovljenici uz nadzor države, kako bi se stvarao novi kapital, te da dionice budu nasljedne.

"Načelan je dogovor da će država u fond prenijeti najbolje dionice koje su svoju vrijednost dokazale na burzi, poput dionica HT-a, HEP-a i Ina-e, te neke nekretnine, poput turističkih objekata koji su pravno i financijski čisti, vojarni koje država ne treba itd", kaže Nahtigal.

To ipak nije ono što su umirovljenici željeli na početku. Htjeli su državne obveznice i nešto gotovine, ali s obzirom da je to u trenutnoj gospodarskoj situaciji nemoguće, zadovoljni su postignutim, kažu predstavnici umirovljenika.

(Hina) xmt ymd

Pročitajte više