Predstavnik EU u pregovorima o statusu Kosova u Prištini

Provedba decentralizacije na Kosovu bila je središnja tema razgovora posebnog izaslanika Europske unije u pregovorima o statusu Kosova, austrijskog diplomata Stephana Lehnea s kosovskim dužnosnicima, s čelnicima nekih oporbenih političkih stranaka kao i s predstavnicima kosovskih Srba.

U odvojenim razgovorima, Lehne je od svih sugovornika zatražio da se nastavi s procesom ispunjenja međunarodnih standarda u stvaranju demokratskog i multietničkog društva.

Lehne je kazao da albanska strana i kosovske institucije trebaju svim zajednicama na Kosovu pružiti jamstva za sigurnu i mirnu budućnost.

Stephan Lehne je istaknuo važnost susreta predstavnika Prištine i Beograda 25. ovoga mjeseca u Beču gdje će se razgovarati o pitanju decentralizacije na Kosovu što je, kako je rekao, i najvažniji dio pregovaračkog procesa.

Komentirajući dijametralno suprotna stajališta Prištine i Beograda o decentralizaciji, Lehne je rekao da ne očekuje da će se ona na samom početku razgovora uskladiti, ali da će se tijekom razgovora svakako približiti.

(Hina)xbb ybs

Pročitajte više