Predstavnik Svjetske banke za spajanje mostarskih općina

DIREKTOR Ureda Svjetske banke za BiH Joseph Ingram izjasnio se u četvrtak za spajanje mostarskih općina kako bi se povećala financijska, gospodarska i upravna učinkovitost grada.

Sadašnji ustroj Mostara od tri većinske hrvatske i tri većinske bošnjačke općine utemeljen je Daytonskim sporazumom.

Ingram je naglasio kako je za gospodarski napredak nužna politička volja, te objasnio kako je potrebno spajanje općina u sklopu grada jer je gradu Mostara potrebna porezna osnova za dugoročna financiranja.

"Sadašnja organizacijska struktura sa općinama to ne dozvoljava", rekao je Ingram, aludirajući na potrebu ukidanja šest gradskih općina stvorenih Daytonskim ugovorom.

Ingram je o poteškoćama u Mostaru u četvrtak popodne razgovarao s lokalnim hrvatskim i bošnjačkim dužnosnicima. U razgovoru su sudjelovali i glavni zamjenik Visokog međunarodnog predstavnika Donald Hays, te hrvatski član predsjedništva BiH Dragan Čović.

U prijepodnevnim satima su Ingram, Hays i Čović posjetili zapadnohercegovačku županiju, te tvornicu za proizvodnju Aluminijskih elemenata FEAL u Širokom Brijegu. Tijekom dana ovo je izaslanstvo posjetilo i Mostarsko blato kako bi razmotrili mogućnost izgradnje hidrocentrale na tom području.

Pročitajte više