PREDVIĐANJA O SKOROM VELIKOM POTRESU U KALIFORNIJI VJEROJATNO SE NEĆE OSTVARITI

Skupina znanstvenika s kalifornijskog sveučilišta UCLA uzdrmala je Kalifornijce i znanstveni svijet u siječnju kada je predvidjela kako postoje veliki izgledi da će do 5. rujna okolicu Los Angelesa pogoditi veliki potres, no, kako istječe vrijeme da se ovo predviđanje ostvari, seizmolozi su se ipak složili da je ono učinilo više koristi nego štete oživljavajući zanimanje za znanost predviđanja potresa.

Seizmolozi s kalifornijskog sveučilišta predvidjeli su početkom godine da postoje 50-postotni izgledi da će do 5. rujna potres snage najmanje 6,4 stupnja Richterove ljestvice pogoditi pustinjsko područje istočno od Los Angelesa, pri čemu su se koristili algoritmom koji je razvio član skupine profesor Vladimir Keilis-Borok. Koristeći navedeni matematički obrazac predviđanja potresa Keilis Borok već je uspješno predvidio potres u središnjoj Kaliforniji u prosincu 2003. i potres snage 8,1 stupnja Richterove ljestvice koji je prošlog rujna pogodio japanski otok Hokaido.

Kako je do 5. rujna ostalo još kratko vrijeme seizmolozi se sada slažu da postoji još samo 2 posto izgleda da će do isteka predviđenog roka potres doista pogoditi područje pustinje Mohave, Palm Springs i San Bernardino, kako je predvidjela skupina znanstvenika.

"Ne izgleda da će se potres dogoditi u predviđenom roku", izjavio je John Vidale, direktor instituta za geofiziku i zemaljsku fiziku sveučilišta UCLA gdje rade Keilis-Borok i skupina seizmologa koja je iznijela predviđanja.

"Siguran sam da Keilis-Borok nije sretan što se njegovo predviđanje neće ostvariti jer on na to gleda kao na križarski pohod protiv skeptika koji desetljećima odbijaju prihvatiti nove zamisli", izjavio je Vidale, no dodao je i kako seizmolozi danas počinju prihvaćati da je predviđanje potresa punopravna znanost.

"Čak i da je Keilis-Borok bio savršeno točan, ta vam informacija ne može mnogo koristiti", ocijenila je Lucy Jones, znanstvenica i predsjednica kalifornijskog povjerenstva za zaštitu u slučaju potresa. Jones ističe kako, radi velikog vremenskog okvira predviđanja i širokog područja, mjere predostrožnosti, poput masovne evakuacije, pražnjenje vodospremnika, otkazivanje dopusta za djelatnike službi koje su potrebne u izvanrednim okolnostima i upozoravanje vozača da se klone cesta na više razina, ne bi imale smisla.

(Hina) xakoz ymaš

Pročitajte više