PREGOVORI O SJEVERNOJ IRSKOJ NASTAVLJENI U BELFASTU

Pregovori čiji je cilj postići konačni mirovni dogovor za Sjevernu Irsku, ugovoriti raspuštanje Irske republikanske armije i revidirati sporazum od Velikog petka 1998. kojim je uglavnom prekinuto 30godišnje političko i sektaško nasilje, nastavljeni su u utorak u Belfastu nakon što prošlotjedni trodnevni sastanak na najvišoj razini nije dao nikakav konkretan rezultat.

Predstavnici političkih stranaka obiju sjevernoirskih strana sastali su se s britanskim ministrom za Sjevernu Irsku Paulom Murphyem i irskim državnim tajnikom Tomom Kittom u dvorcu Stormont.

Predsjednik najveće stranke u Sjevernoj Irskoj Demokratske unionističke stranke (DUP) Ian Paisley odbio je mogući ulazak u vladu sa Sinn Feinom, najvećom strankom koju podupire katolička zajednica. DUP se zalaže za potpuno raspuštanje IRA-e, čime bi se otvorio put povratku samouprave i podjeli vlasti između protestanata i katolika. Tim bi se dogovorom revidirao sporazum od Velikog petka 1997. kojim je uglavnom prekinuto 30-godišnje političko i sektaško nasilje.

Trodnevni summit održan prošli tjedan u dvorcu Leeds 50 km jugoistočno od Londona završio je u subotu bez konačnog dogovora. U radu summita su sudjelovali britanski premijer Tony Blair i irski premijer Bertie Ahern te američki posrednici.

(Hina) xmh ydj

Pročitajte više