Pregovori propali, počelo optuživanje - Sindikati: Kosorica laže!; Vlada: Sindikati lažu!

SINDIKATI se danas nisu pojavili na pregovorima o izmjenama Zakona o radu u Ministarstvu gospodarstva. Tim činom su objavili kako istupaju iz pregovora s Vladom te će se sada potpuno posvetiti prikupljanju potpisa za referendum o tim izmjenama koje je predložila Vlada.

Još jučer je premijerka Jadranka Kosor na sjednici Vlade kazala kako bi se mogao postići dogovor oko izmjena. Za razliku od sindikata, ona smatra kako se predloženim izmjenama ne ukida kolektivno pregovaranje, kolektivni ugovor i temeljna prava radnika. Izjavu premijerke o kraju pregovora sindikati su ocijenili marketinškim trikom kojim se građanima želi sugerirati da više nema potrebe prikupljati potpise za referendum jer je dogovor na pomolu. S Vladom su, pak, imali dogovor da se prije kraja pregovora u javnost ne izlazi s informacijama o njima.

Vlada se boji referenduma!

"Nismo bili na pragu nikakvog dogovora", odlučno je Ozren Matijašević raskrinkao još jednu laž Jadranke Kosor te naglasio kako se sada jasno vidi da je bila dobra odluka ne otkazati prikupljanje potpisa, čemu su se nadali u Banskim dvorima. "Ovaj premijerkin postupak građane bi trebao motivirati da pokažu kako im takvo ponašanje Vlade nije prihvatljivo", kaže Krešimir Sever koji tvrdi da se Vlada pokazala neodgovornim i nedostojanstvenim sugovornikom.

"Vlada se boji referenduma", kaže Sever, a Matijašević dodaje: "Definitivno idemo do kraja, bez obzira na sve. Ne sumnjamo da ćemo prikupiti potpise koji su nam potrebni za referendum".

Skupili oko 148 tisuća potpisa

Procjenjuje se kako su sindikati prvih dana prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma već skupili potporu od oko 148.500 građana. Prvog dana prikupljanja potpisa, u srijedu, imali su oko 40 tisuća potpisa. 148 tisuća potpisa predstavlja oko 33 posto potpore koja im je potrebna za raspisivanje referenduma.

Po zakonu, moraju prikupiti 10 posto potpisa od ukupnog broja birača, što je oko 450 tisuća potpisa. Napominju kako ljudi koji se žele potpisati obavezno uza se imaju JMBG, jer država Zakon o referendumu još nije uskladila sa Zakonom o OIB-u pa je potreban jedinstveni matični broj građana.

Popijač: Sindikati bezočno lažu!

Đuro Popijač sindikaliste je na pregovorima očekivao u 13 sati. Kad ih nije dočekao, očito se grdno naljutio, s obzirom da u razgovoru s novinarima nije pretjerano pomno birao riječi. Njegova priča sasvim je drugačija od onoga što čujemo od sindikalnih čelnika. Ministar gospodarstva, naime, tvrdi da je Vlada govorila istinu, a da sindikati lažu i manipuliraju!

"Sindikati očito nisu ni imali namjeru ozbiljno pregovarati kad ovakvim neistinama pokušavaju manipulirati građane. Ne znam kako drugačije da komentiram takve otvorene laži bez ijednog argumenta", rekao je Popijač pa se okomio i na "nacionalnu heroinu" koju su sindikati angažirali da popularizira njihovu borbu.

"Oni skupljaju potpise za referendum o Zakonu o radu, a na Trg bana Jelačića doveli su Severinu koja priča o Salonitu, o mirovinama, o pravima... Kakve to veze ima s prijedlogom izmjena Zakona o radu?", ogorčen je Popijač.

Laburisti u dva dana dobili preko 21 tisuću potpisa

Predsjednik Hrvatskih laburista - Stranke rada Dragutin Lesar na svojem je blogu objavio službenu obavijest upućenu hrvatskoj javnosti i sindikalnim središnjicama. Njegova stranka je u srijedu i četvrtak prikupila 21.172 potpisa građana koji podržavaju zahtjev sindikata za raspisivanje referenduma o izmjenama Zakona o radu. "Akciju nastavljamo, a prikupljene potpise predat ćemo vam na kraju akcije kao naš doprinos vašoj akciji", napisao je svom blogu predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar.

Milanović će potpisati, Pusić neće

Da će podržati akciju najavio je i predsjednik SDP-a Zoran Milanović. Prvi čovjek oporbe nije dao svoj potpis za referendum, ali obećao je da će to učiniti u idućim danima. Nešto drugačije razmišlja Vesna Pusić, jedna od vođa SDP-ovog opozicijskog partnera HNS-a.

"Nisam potpisala za referendum, čekam da vidim što će se dogoditi", kaže Pusić koja ističe da ne može apsolutno podržati sindikate. "Ukoliko se radi o važnosti poštivanja kolektivnog ugovora i zaštiti prava, potpisujem s obje ruke. Ali ne mogu podržati ostajanje na snazi kolektivnih ugovora koji su istekli", rekla je Pusić.

Josipović: Nadam se da će se pregovori nastaviti

O zbivanjima na relaciji sindikati - Vlada oglasio se i Ivo Josipović, koji nije zadovoljan viješću da su pregovori prekinuti. "Hrvatska ima snage za dijalog. Nadam se da će pregovori biti nastavljeni i da će se dogovoriti rješenje koje će u obzir uzeti interese kapitala, ali i zaštititi socijalna prava i interese radnika", kaže Josipović.

Pročitajte više