Pregovori s EU trebaju ponovno omogućiti obogaćivanje urana

Jedan član iranskog izaslanstva na pregovorima s EU izjavio je kako bi razgovori, koji su počeli u ponedjeljak u Bruxellesu, trebali prekinuti suspenziju obogaćivanja urana i omogućiti obnovu ciklusa proizvodnje nuklearnog goriva.

"Važno je usmjeriti pregovore prema prekidu suspenzije obogaćivanja urana i obnovi ciklusa proizvodnje nuklearnog goriva", kazao je Ali Agha Mohammadi, šef promidžbenog odbora Vrhovnog vijeća nacionalne sigurnosti.

Mohammadi je dio izaslanstva koje vodi Hassan Roghani, a koje bi se u ponedjeljak u Bruxellesu trebalo sastati s francuskim, britanskim i njemačkim ministrima vanjskih poslova.

Krajem studenoga su Iran i tri europske zemlje potpisali sporazum nakon kojega je službeni Teheran pristao prekinuti obogaćivanje Irana zajamčivši kako tehnologija koja proizvodi gorivo za buduće civilne centrale neće biti preusmjerena u vojne svrhe.

Ovi pregovori u Bruxellesu bit će usmjereni na nuklearnu, tehnološku i ekonomsku suradnju te na područje sigurnosti.

"Optimistični smo što se tiče rezultata ovih pregovora zbog dobre volje Europljana i onu koju smo mi pokazali", kazao je glasnogovornik iranske vlade Abdollah Ramzanzadeh.

Kako je dodao, on vjeruje da će se pregovori "razvijati pozitivno".

(Hina) xbis ydgk

Pročitajte više