Prekinuta blokada ulaza u dvorište graditeljima ceste

TEŠKA mehanizacija Građevinskog poduzeća ´Krk´ danas je oko 14 sati, nakon poludnevne blokade članova obitelji Srića i njihovih prijatelja, ušla u dvorište kuće te obitelji u Cerniku u općini Čavle pokraj Rijeke i počela s grubim zemljanim radovima na tamošnjem čvoru Čavle na autocesti i spojnoj cesti.

Viktor Srića i njegova supruga Miljenka od jutra nisu dopuštali ulazak predstavnicima izvođača radova i investitora, ´Hrvatskih cesta´, praćenih policijom, na njihov posjed tvrdeći da je to protuzakonit čin. Odvjetnik obitelji Goran Gatara novinarima je kazao da je u lipnju 2002. nadležni ured državne uprave u Primorsko-goranskoj županiji donio rješenje po kojem je investitor dužan platiti obitelji Srića za zemljište i kuću 2,446 milijuna kuna te da investitor može ući na posjed kada to rješenje postane pravomoćno te nakon isplate tog iznosa.

Međutima, Gatara je rekao da taj iznos nikada nije isplaćen te da je u međuvremenu isti ured u Županiji donio novo rješenje temeljeno na Zakonu o izvlašćenju po kojem se investitoru i izvođačima radova dopušta ulazak na posjed obitelji Srića. ´Hrvatske ceste´ isplatile su 400.000 kuna toj obitelji, a odvjetnik Gatara tvrdi da su taj iznos sami odredili te da ne zna na što se on odnosi.

Obitelj Srića i njihovi prijatelji osobnim su automobilima i građevinskom mehanizacijom, u vlasništvu Viktora Sriće, blokirali ulaz u dvorište kuće.

Direktor pravnih poslova ´Hrvatskih cesta´ Ante Busija kazao je novinarima kako investitor postupa u skladu sa zakonom o izvlaštenju čije odredbe govore da se na privatni posjed može ući i prije pravomoćnosti rješenja ako se to odnosi na interese Republike Hrvatske. Naveo je da ´Hrvatske ceste´ ne poriču prava obitelji Srića, ali da se visina naknade i ostala pitanja moraju riješiti pravnim putem.

Odvjetnik Gatara je naveo i da će buduća državna cesta prolaziti jedan metar od kuće, a po Zakonu o javnim cestama najmanja širina zaštitnog pojasa s obje strane prometnice mora biti 25 metara. Nakon pregovora, obitelj je odustala od blokade, a odvjetnik Gatara tražio je da u zapisnik o ulasku na teren obitelji Srića uđe napomena kako je sudionike tog čina upozorio da će podignuti kaznenu prijavu protiv njih zbog neovlaštenog ulaska na posjed.

Čvor Čavle na autocesti Rijeka - Zagreb trebao bi, po najavama direktora ´Hrvatskih cesta´ Vladimira Bizjaka, biti dovršen do ljeta ove godine. Trasa prometnice prolazi kroz dvorišta kuća obitelji Srića, Vlašić i Čargonja u Cerniku. ´Hrvatske ceste´ ponudile su naknade za zamljište tim obiteljima, ali su one tražile i izvlaštenje cijelih njihovih posjeda uključujući kuće, što znači isplatu naknade za to ili isplatu naknade za umanjenu vrijednost kuća i zemljišta.

Pročitajte više