Prekinuta saborska rasprava, deklaraciju o antifašizmu izradit će radna skupina

TROČLANA radna skupina do srijede bi trebala izraditi nacrt jedne saborske deklaracije o antifašizmu, a današnja rasprava o tome je prekinuta.

Takav dogovor predstavnika zastupničkih klubova, glasovanjem je popodne potvrdio Hrvatski sabor.

Predstavnici klubova na trosatnom su sastanku, bez HSP-ovaca, dogovorili da u radnu skupinu uđu predstavnici predlagatelja - IDS-a i SDP-a Valter Poropat i Antun Vujić te Ivan Jarnjak u ime HDZ-a, izvjestio je predsjednik Sabora Vladimir Šeks.

Kod izrade nacrta deklaracije, skupina će u obzir uzeti prijedloge IDS-ove i SDP-ove deklaracije, ali i druge izrečene u raspravi.

Kad skupina završi posao, tekst deklaracije razmotrit će se na sastanku predstavnika svih klubova zastupnika, kako bi se dokument pokušao donijeti konsenzusom, a Sabor na taj način uključio u obilježavanje 60. obljetnice pobjede nad fašizmom 9. svibnja.

Zbog čega je HSP izostao s današnjeg zajedničkog sastanka svih klubova, zastupnicima je objasnio Anto Đapić.

Klub HSP-a, kaže, protivi se prekidu rasprave, posebno jer se to radi po prijedlogu SDP-a koji je prekid tražio prosvjedujući zbog govora mržnje u sabornici.

"Ni jedan zastupnik HSP-a nije nastupao s pozicija govora mržnje i taj nam je razlog neprihvatljiv za prekid rasprave", rekao je.

Šeks je potom prijedlog da se rasprava prekine stavio na glasovanje i dobio podršku svih osim petero HSP-ovaca.

Šeks je izvijestio da je inicijative za proslavu spomenute obljetnice dobio i od HAZU-a, SAB-a te još nekih institucija i organizacija, zbog čega je za utorak zakazao saborsko Predsjedništvo koje treba odlučiti na koji će se način Sabor uključiti u proslavu.

Dogovorom oko radne skupine, Sabor je prekinuo maratonsku i vrlo žestoku raspravu o IDS-ovu i SDP-ovu prijedlogu saborske deklaracije, kojom su se, uglavnom govoreći o hrvatskoj povijesti od 1945. do 1990. s naglaskom na komunističke zločine nad Hrvatima, zastupnici bavili sinoć te cijelo današnje prijepodne.

Popodnevnom dogovoru u Saboru prethodili su sastanci klubova, a na HDZ-ov je došao i predsjednik stranke i Vlade Ivo Sanader.

Pročitajte više