Obustava štrajka!

SINDIKATI su pristali na finalnu verziju sporazuma s Vladom, koji sada ide na referendum članstvu i propisuje kako će se kretati njihove plaće od 2010. do 2016. godine. Štrajk je gotov, prosvjeda "6 minuta do 12" na dan predizborne šutnje neće biti.

> Štrajk je uspio: Prazne učionice širom Hrvatske

Sutra su se po rasporedu štrajkašima trebali priključuju djelatnici u zdravstvu, odnosno članovi sindikata zdravstva, socijalne skrbi i kulture, no zbog kompromisnog rješenja od sutra rade i obrazovne i znanstvene ustanove. U dogovoru oko plaća javnih službenika nakon krize navedeno je da će se pri određivanju njihove visine voditi računa o rastu PDV-a i inflaciji te kretanju visine plaća na razini države.  

Prvo povećanje plaća u siječnju 2010.?

Prema pisanju Večernjeg lista, sporazum predviđa prvo povećanje plaća, usklađivanje s troškovima života, tek u siječnju 2010. godine. Zatim bi, najranije u listopadu 2010., dobili povećanje na osnovicu od 6 posto pod uvjetom da tomu prethode dva tromjesečja s prosječnim rastom BDP-a od dva posto.

2011. paritet plaća u javnim službama s plaćama u privredi vratio bi se na razinu iz 2008., kada je plaća početnika s visokom stručnom spremom u javnim službama iznosila 92 posto prosječne plaće u gospodarstvu. U 2012. te bi se plaće izjednačile, dodaju.  Upozorava se da je Državni proračun nategnut i da je Vlada pred dilemom - zaduživanje ili rezanje troškova.

Danijel Nestić s Ekonomskog instituta, navode, procjenjuje da će zaposleni u javnom sektoru pune dvije godine čekati na prvu povišicu jer dvopostotno povećanje BDP-a na godišnjoj razini "u najboljoj varijanti moglo nastupiti potkraj 2010."

Sanader otišao, sindikalci spremili olovke

Baš kao i tijekom jučerašnjih pregovora, na dobro je slutilo samo dok je premijer Ivo Sanader bio nazočan pregovorima, a kako je on i danas ponovno odjurio ka svojim predizbornim obvezama, očito je da je za njim odjurio i elan rješavanje sporazuma. Da li i kada će sporazum biti potpisan, u ovom trenutku nitko ne može predvidjeti.

Jutarnji list neslužbeno doznaje, kako Vlada od sindikata traži potporu u provedbi niza reformi u javnom sektoru, za svoje popuštanje njihovim zahtjevima. Naravno te bi se reforme odnosile na smanjenje viška zaposlenih, odnosno davanje otkaza, a kako u javnom sektoru ne postoji taj višak i kako bi se taj sporazum odnosio i na zaposlene u državnim službama, poprilično je jasno da se to odnosi na zaposlene u državnim službama. Osim tog, sindikati bi trebali podržati Vladu i u reguliranju plaća u državnim poduzećima te lokalnoj samoupravi.

Podsjetimo, Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata srednjih škola, kazao je ranije u trećem danu pregovora kako će sporazum sindikati potpisati ukoliko sve što je dogovoreno u pregovorima, bude i pisalo u tekstu sporazuma. Spominjala se i "cijena" mira i tišine na dan prije lokalnih izbora - 9 milijardi kuna.

Pregovori su ukupno trajali ukupno 30-ak sati, a dan ranije bili prekinuti iza dva sata u noći te su nastavljeni ujutro oko 10.30 sati. Nastavku pregovora i danas je sudjelovao premijer Ivo Sanader, a čitav "maraton" je okončao oko 15.45 sati.

Sporazumom je navodno u toj fazi dogovoreno kako će 180 tisuća zaposlenima u javnim službama biti vraćena povišica od 6 posto na plaće, koju im je Vlada ukinula zbog izbijanja gospodarske krize, a Vlada je vraćanje povišice obećala pod uvjetom da se do listopada 2010.godine dogodi uzastopni rast BDP-a od ukupno dva posto, kroz dva kvartala. Osim vraćanja spomenute povišice je trebalo uskladiti s onima u privatnom sektoru.

Policija njuškala sindikalce

Prema informacijama Novog lista, u štrajk se u ova tri dana pregovora, navodno samoinicijativno, uključila i policija, no, nije zahtjevala povećanje plaća nego - popisuje prosvjednike među štrajkašima. Za vrijeme pregovora pojedini su se sindikalni predstavnici požalili da je njihove lokalne predstavnike posjetila policija. Razgovarala je s povjerenicima, raspitujući se s koliko će autobusa štrajkaši ići na prosvjed u Zagreb, koliko će ih biti, a navodno su i popisivali osobe koje su se izjasnile da će ići na prosvjed.

Zbog toga je premijer Ivo Sanader pozvao na pregovore i ministra policije Tomislava Karamarka, koji je kazao da o tome ne zna ništa i da se to ne smije događati, što bi značilo da se lokalni policajci sami pripremaju za prosvjed.

K.S. /A.B.
Foto: Dragan Matić, Bruno Konjević/CROPIX

Pročitajte više