Premijer Račan posjetio vojne policajce koji putuju u mirovnu misiju u Afganistan

PREDSJEDNIK Vlade Ivica Račan i ministrica obrane Željka Antunović posjetili su danas u zagrebačkoj vojarni "Croatia" vod Vojne policije, čiji pripadnici ovog mjeseca putuju u Afganistan, gdje će kao prva vojna postrojba Hrvatske vojske sudjelovati u mirovnoj misiji UN-a.

Ističući da međunarodne okolnosti u kojima hrvatski vojni policajci odlaze u Afganistan nisu lake, Račan je podsjetio da je svijet suočen s teškom krizom oko Iraka.

Hrvatska je poduprla sve napore UN-a da se otkloni opasnost od iračkog režima, i podržala i podržava akciju u okviru UN-a.

Mislimo da je važno da se jedinstveni, a ne podijeljeni svijet nosi s terorizmom. Podijeljeni svijet u odnosu na terorizam neće biti efikasan. Stoga nas ne vesele razlike koje se javljaju unutar euroatlanskih integracija po tom pitanju, rekao je Račan izrazivši nadu da će idućih dana te razlike na globalnom i europskom planu biti uspješno prebrođene.

Hrvatska, dodao je, želi pridonijeti bitci protiv terorizma.

U toj je borbi potrebno djelovati da bi teroristička opasnost bila što manja i to na razne načine koji nisu primarno vojni, rekao je.

Siguran sam da će te dobro izvršiti zadaću i dobro braniti hrvatsku čast i zastavu, rekao je premijer, članovima postrojbe, podsjećajući da je Hrvatska do sada sudjelovala u raznim mirovnim misijama i da zna cijeniti bitku za mir.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general Josip Lucić izvijestio je da je postrojba u potpunosti spremna za buduće zadaće.

Pripadnici voda Vojne policije njih 44 od kojih su četiri žene dragovoljno su se prijavili za misiju te prošli zahtjevnu izobrazbu kao i strogu inspekciju stranih vojnih stručnjaka. Oni će za šestomjesečne misije obavljati razne vojno-policijske dužnosti vezane samo uz afganistanski glavni grad Kabul.

Prethodnica misije u Kabul putuje 15. veljače, a ostali članovi postrojbe s cjelokupnom opremom otputovati će do konca veljače.

Pročitajte više