PREMIJER RAČAN PRIMIO ŠVEDSKU MINISTRICU VANJSKIH POSLOVA LINDH

Hrvatski premijer Ivica Račan primio je u ponedjeljak u Zagrebu švedsku ministricu vanjskih poslova Annu Lindh, priopćeno je iz Vlade.

Tijekom susreta sugovornici su potvrdili kako postoje dobri politički odnosi između dvije zemlje, a premijer Račan je izuzetno važnim ocijenio činjenicu da između Hrvatske i Švedske nema otvorenih pitanja.

Tijekom razgovora ministrica Lindh izrazila je potporu vanjskopolitičkoj ambiciji Hrvatske da uđe u Europsku uniju dodavši kako Hrvatsku na tom putu očekuje još mnogo pitanja i zadataka koje mora izvršiti. Pohvalila je sve dosadašnje napore i rezultate hrvatske Vlade te pozvala na nastavak izvršavanja teških zadaća kao što su suradnja s Međunarodnim kaznenim sudom u Haagu i proces povratka izbjeglih i prognanih. U tom je smislu ministrica Lindh ponudila pomoć Švedske kako bi se olakšala integracija u regiji, nastavlja se u priopćenju.

Premijer Račan je govorivši o suradnji s haškim sudom izvijestio ministricu Lindh o slučajevima generala Janka Bobetka i Ante Gotovine te istaknuo kako je Hrvatska do sada surađivala s Haagom te kako to namjerava i nastaviti.

Račan je upoznao ministricu Lindh sa započetim i predstojećim reformama pravosuđa, radnog zakonodavstva i državne uprave iskazavši snažnu želju Vlade da s reformama nastavi te da i dalje održava makroekonomsku stabilnost zemlje, gospodarski rast od 5%, nisku stopu inflacije od 2% te da i dalje smanjuje nezaposlenost. Govorio je i o velikim infrastrukturnim projektima koji su u tijeku u Hrvatskoj. Također je rekao kako Hrvatska do kraja godine namjerava ispuniti sve obveze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju dodavši kako je do sada ispunjeno 65 posto.

Govorivši o regionalnoj suradnji, premijer Račan je rekao kako Hrvatska pozdravlja pozitivne procese u susjednim zemljama te kako želi dati svoj doprinos regionalnoj suradnji. Isto tako, rekao je premijer Račan, otvoreni se problemi u regiji neće moći riješiti bez europske perspektive u regiji za koju je Hrvatska zainteresirana kao i za individualno vrednovanje postignuća svake pojedine zemlje, kaže se na kraju priopćenja.

Pročitajte više